Expunerea la cantitati mici de plumb poate afecta dezvoltarea copiilor

Please select a featured image for your post

Expunerea la cantitati mici de plumb poate afecta in mod semnificativ cresterea copiilor, avertizeaza cercetatorii. Acestia sunt de parere ca plumbul care se regaseste in conductele de apa, sol, praf, vase de ceramica si jucarii are un efect negativ asupra dezvoltarii fizice si emotionale ale micutilor.
Cercetarea realizata de specialistii de la Universitatea din Bristol arata ca, la momentul actual, valoarea de alarma inregistrata in sange este de 10 micrograme/dl. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca jumatate dintre copiii cu varsta sub cinci ani, care traiesc in marile orase din intreaga lume, prezinta valori peste aceasta limita.

Citeste si:  Terapia prin miscare

Studiul a constant in prelevarea de probe de sange de la 488 de copii, in varsta 2 ani si jumatate, pentru ca apoi sa le fie evaluate tiparele comportamentale si rezultatele scolare inregistrate la varsta de sapte – opt ani.

Un nivel de plumb in sange mai mare 10 micrograme/dl a fost asociat cu comportamente antisociale si hiperactivitate in aproape 30% dintre cazuri, in timp ce prezenta a 5 – 10 micrograme la decilitru de sange a indicat o scadere cu 49% a capacitatii de citire si cu 51% a capacitatii de scriere. 

Citeste si:  10 sfaturi pentru a tine raceala la distanta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.