Expunerea la pesticide pe durata sarcinii: risc de ADHD la copil

Noi studii au identificat o corelatie directa intre expunerea femeilor insarcinate la pesticide si dezvoltarea tulburarii de hiperactivitate la copil. Femeile din comunitatile agricole sunt cele mai predispuse pericolului, insa riscul de contaminare cu pesticide este considerabil si pentru restul populatiei, luand in calcul ca alimentele pot fi o sursa de pesticide.

Un studiu recent arata ca bebelusii expusi substantelor de tratare a recoltelor, pe parcursul vietii intrauterine, prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati, la varsta de 5 ani, cu ADHD. Motivul ar putea fi acela ca substantele chimice puternice interfereaza cu dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos.

Citeste si:  Celulele stem donate de femei pot determina aparitia unor forme de cancer

Amy Marks, coordonatoarea studiului derulat in Statele Unite, avertizeaza ca „dat fiind faptul ca acesti compusi sunt special creati pentru a ataca sistemul nervos al organismelor parazite, se recomanda sa fim extrem de precauti, in special in situatiile in care expunerea poate coincide cu perioade importante din dezvoltarea fatului si copilului”.

Echipa de cercetatori a testat aproximativ 300 de femei, pentru a identifica urme de pesticide, de doua ori pe timpul sarcinii. Copiii au fost ulterior evaluati pentru simptome ale ADHD si ale altor probleme de atentie. In urma analizelor, a fost identificata o stransa legatura intre expunerea la organofosfati (unele dintre cele mai eficiente insecticide), pe timpul sarcinii, si tulburarea de hiperactivitate la copii.

Citeste si:  Daca folosim tacamuri mai mari, mancam mai putin!

Descoperirea este cu atat mai relevanta cu cat perioada prenatala este cea in care se dezvolta in mare parte sistemul nervos al copilului, de aceea orice substanta nociva cu care mama intra in contact poate avea efecte nedorite pe termen lung asupra sanatatii acestuia.

Desi femeile din comunitatile rurale sunt cele mai expuse riscului, Prof. Brenda Eskenazi, de la Universitatea din California, considera ca intreaga populatie ar trebuie sa fie precauta. „Este cunoscut faptul ca populatia poate fi expusa la pesticide prin alimentele pe care le consuma. De aceea, recomand ca fructele si legume sa fie spalate foarte bine inainte de a fi consumate, in special pe timpul sarcinii”.

Citeste si:  Ce nu stiati despre fobii...

Sursa: dailymail.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.