Expunerea la substante chimice, asociata cu instalarea precoce a menopauzei

Un studiu recent, ce urmeaza a fi publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM), arata ca nivelurile crescute de perfluorocarboni (PFC) din organism sunt asociate cu cresterea riscului de instalare precoce a menopauzei, la femeile cu varsta intre 42 si 64 de ani. Potrivit descoperirilor, femeile din aceasta grupa de varsta care au un nivel crescut de PFC in ser, prezinta si un nivel mai scazut de estrogen, comparativ cu femeile la care nivelul de PFC din ser este scazut.

Citeste si:  Ceapa ca medicament

Perfluorocarbonii (sau PFC) sunt substante chimice artificiale ce se gasesc in numeroase produse din gospodarie, de la recipiente pentru hrana si haine la mobila, covoare si vopseluri. Mai mult decat atat, din cauza folosirii excesive in diferite industrii, contaminarea apei, aerului, solului, vegetatiei, faunei si oamenilor este extinsa, chiar si in zone mai putin populate ale lumii.

Citeste si:  Ce trebuie sa stim despre diabet

„Studiul este cel mai amplu care sa analizeze efectele nocive ale perfluorocarbonilor asupra sistemului endocrin al femeilor „, a explicat dr. Sarah Knox, autoarea studiului. „Datele arata ca femeile de varsta perimenopauzala si menopauzala sunt mai predispuse sa experimenteze inslatarea precoce a menopauzei cu cat concentratiile de PFC din ser sunt mai mari”.

Citeste si:  Mediafax: Lipsa unei molecule ajuta la raspandirea cancerului mamar in organism

La studiu au participat peste 25.000 de femei cu varsta intre 18 si 65 de ani, oamenii de stiinta descoperind ca exista o stransa legatura intre expunerea la PFC, scaderea nivelului de estradiol si menopauza precoce la femeile de peste 42 de ani.

Perfluorocarbonii sunt cunoscuti a avea multiple efecte negative asupra sanatatii, inclusiv cresterea riscului de boli cardiovasculare si slabirea sistemului imunitar.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.