fbpx

Factori declansatori ai migrenelor: cum sa-i evitam?

Persoanele care se confrunta frecvent cu migrene simt uneori ca durerea apasatoare urmeaza sa se instaleze. Cum reusesc acest lucru? Suparatoarele migrene par a fi declansate de o serie de factori sau de un cumul de factori, ce difera de la persoana la persoana. Desi nu putem vorbi de o lista general valabila, iata unii dintre cei mai comuni factori declansatori ai migrenelor si cateva sfaturi practice pentru a-i evita.

Schimbarile hormonale – schimbarile survenite in timpul pubertatii, menstruatia, sarcina, instalarea menopauzei, terapiile de substitutie hormonala

Cum se manifesta? Dintre factorii mentionati mai sus, cel mai comun este menstruatia, fiind cunoscut faptul ca migrenele afecteaza mai des reprezentantele sexului frumos decat pe barbati. Migrena asociata ciclului menstrual este caracterizata de atacuri dureroase in perioada premenstruala , ce pot fi acompaniate si de alte simptome precum senzatia de greata, sensibilitatea la lumina si sunete puternice, ameteala.

Inainte de instalarea ciclului menstrual, nivelul estrogenului si progesteronului scade dramatic, fapt ce poate cauza, in opinia unor specialisti, aparitia atacurilor. O alta teorie sustine ca migrenele sunt mai puternice in perioada ciclului menstrual deoarece nivelul magneziului din organism este si el mai scazut. De asemenea, se presupune ca intensitatea durerii poate fi pusa si pe seama legaturii directe dintre estrogen si serotonina – un transmitator al creierului. Serotonina influenteaza constrictia vaselor de sange, dispozitia si felul in care percepem durerea.

Ce este de facut? Tineti un jurnal al migrenelor pentru a identifica perioada din ciclul menstrual in care migrenele se manifesta mai puternic sau sunt mai rezistente la tratamentul cu antiinflamatoare. Astfel, impreuna cu medicul dvs. veti putea identifica cel mai potrivit plan de tratament si care sunt perioadele optime pentru a-l administra. Daca migrenele se manifesta pe fondul unei carente de minerale, atunci specialistul va poate recomanda suplimentele alimentare adecvate.

***

Capriciile vremii – scaderea sau cresterea brusca a presiunii atmosferice, umiditatea crescuta sau temperaturile extreme sunt factorii de mediu care pot declansa migrena.

Cum se manifesta? Migrenele dependente de vreme tind sa se manifeste cu precadere atunci cand in mediu se produc schimbari bruste, fie de presiune atmosferica, fie de temperatura, fie de umiditate. Unii specialisti sunt de parere ca, de cele mai multe ori, este vorba, mai degraba, de un cumul de modificari dintre cele trei mentionate, decat de una singura. Persoanele asa-zis sensibile la vreme sau meteo-dependente sunt cele care sufera cel mai adesea de acest tip de migrene.

Ce este de facut? Va puteti achizitiona un barometru pentru a monitoriza modificarile de presiune atmosferica ce va pot cauza probleme. Cu ajutorul acestuia, tineti un jurnal pe care sa il prezentati medicului la fiecare consult – astfel medicatia poate fi ajustata pentru a-i spori eficienta. La fel, inainte de a calatori, nu uitati de vizita la medic – se poate intampla ca, in functie de destinatia dvs., medicul sa decida dublarea dozei de medicamente recomandate in mod obisnuit.

Citeste si:  Spirometrii gratuite in clinicile Medicover

Ca o masura practica, in special daca migrenele sunt declansate pe fondul umiditatii, cumparati din comert un umidificator – pentru incaperile in care aerul este permanent uscat, ori un dezumidificator – pentru incaperile foarte umede. Cele doua aparate au rolul de a mentine in camera un nivel optim de umiditate.

***

Alimentatia – alimentele cu un continut ridicat de tiramina (un aminoacid prezent in mod normal in organism care determina dilatatia si contractia vaselor de sange) sunt cunoscute ca fiind declansatori ai migrenelor, alaturi de cele care contin tanini.

Cum se manifesta? Desi nu e o alergie in sine, migrena declansata de alimente se manifesta ca o reactie alergica, prin aceea ca se instaleaza la scurt timp dupa consumarea alimentului in cauza. Din pacate, fiecare dintre noi reactioneaza diferit la produsele pe care le consumam, asa ca o lista a tuturor alimentelor cu potential sa declanseze migrenele este imposibil de realizat. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca alimentele cu un continut ridicat de tiramina si cele care contin tanini pun cele mai mari riscuri pentru persoanele predispuse la atacuri dureroase.

Citeste si:  Care este locul nostru, intre "ce este" si "ce ar trebui sa fie"?

Ce este de facut? Se recomanda evitarea alimentelor cu potential declansator, in aceasta categorie intrand: branzeturile tari (branza cottage, smantana, ricotta, pot fi consumate), alcoolul (cu precadere vinul rosu, care are un continut ridicat de tanini), cofeina (in special daca este consumata in cantitati mai mari decat de obicei), ciocolata, salamurile uscate, alunele, drojdia de bere (si aluaturile dospite), varza murata.

In plus, si alte alimente se recomanda a fi consumate cu moderatie. In aceasta categorie intra: sosurile pentru salata, fructele confiate, lemnul-dulce, ciupercile, bananele verzi, iaurtul, ceapa, zmeura.

***

Mirosurile puternice – expunerea la mirosuri puternice sau la substante iritante pot declansa migrenele.

Cum se manifesta? De obicei, durerea se instaleaza imediat sau la foarte scurt timp de la expunerea mirosul puternic (parfum, fum de tigara, prajeala) sau la substanta iritanta (vopsea, diluant, substante de curatare). Simptomele dispar, de obicei, dupa incetarea expunerii, in special daca se aeriseste camera.

Ce este de facut? Fumatorii sunt deseori predispusi la migrene, de aceea incetarea fumatului este una dintre principalele masuri pe care le puteti lua pentru a preveni atacurile. Daca migrenele survin de obicei in urma expunerii la vopseluri sau substante de curatat, purtarea unei masti de protectie atunci cand facem curat in locuinta poate fi de ajutor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.