fbpx

Fara carii dentare

Please select a featured image for your post

Este un lucru binecunoscut ca ne dau fiori de la simplu miros al cabinetului dentar pana la zgomotul frezei dentare.Daca stim cum sa ne protejam dantura insa, nu avem de ce sa ne temem, si nu vom face cale intoarsa de fiecare data cand vine vorba de temutul scaun stomatologic. Durerile de dinti cauzeaza zile lungi de suferinta si multe nopti nedormite,insa frica de medicul stomatolog ne impiedica sa prevenim aceste neplaceri.Un simplu control ar putea sa scoata la iveala imperfectiunile din cavitatea bucala, iar vizita la dentist s-ar putea transforma intr-un obicei placut. Periodic, printr-un control, dentistul te va ajuta sa depistezi din vreme posibilele carii,si iti poate oferi variante de optiuni pentru protejarea danturii pe termen lung. Astfel, prevenirea aparitiei cariilor poate fi realizata prin sigilarea dintilor,un procedeu nedureros ce presupune acoperirea dintilor sanatosi cu un film subtire, sub forma de gel,pe suprafetele pe care se mesteca,acolo unde apar cel mai des cariile. Acest gel va fi ca o bariera impotriva bacteriilor.
Un alt procedeu de protejare a dintilor este fluorizarea. Nu degeaba fluorul este mentionat in toate reclamele la pasta e dinti sau alte produse de ingrijire a cavitatii orale. Fluorul stie sa patrunda in smaltul dintilor, intarindu-l si facandu-l rezistent la atacul bacteriilor, putand chiar opri din evolutie o carie mica. Pastele de dinti au fluor suficient pentru a proteja dintii, iar apa contine de asemenea fluor. Fluorizarea se realizeaza fie prin aplicarea fluorurii direct pe dinte ,sub forma unui produs de curatare, fie sub forma de gel.
Citeste si:  Nou in Romania, un card de sanatate electronic pentru pacienti
Ce cauzeaza insa cariile dentare? Bacteriile care patrund o data cu mancarea in cavitatea bucala produc acizi, care ataca smaltul, sapand adanc spre dentina si pulpa dentara, transformand astfel dintele sanatos in unul bolnav. Acest proces evolueaza pe o perioada relativ mare de timp, si nu este dureros, si ajungem asadar la medic atunci cand este prea tarziu. Insa ce legatura au zaharul si dulciurile cu bacteriile? Aceste microorganisme se dezvolta si se inmultesc mult mai repede in mediul dulce produs de zaharuri si lipide, in special de cele lipicioase, precum caramelul, dulceata. Nu trebuie sa renuntam la ele, este necesara insa acordarea unei atentii sporite curatarii dintilor dupa consumarea lor. Mai precis, sa ne spalam pe dinti imediat dupa, dar cum acest lucru nu este posibil intotdeauna, sunt indicate folosirea atei dentare sau a apei de gura.
Citeste si:  Renunta la tigari
Mentinerea igienei bucale in ziua de azi este facila deoarece oferta de produse de ingrijire a danturii e atat de variata si de bogata. Sunt cateva reguli ce trebuiesc respectate, cum ar fi schimbarea periutei de dinti o data la 2 sau 3 luni, caci o periuta uzata face mai mult rau, in special gingiilor. Periajul este ideal dupa fiecare masa, si absolut necesar dimineata si seara, cu o durata de cel putin 3 minute, insistand pe fiecare dinte in parte, dar si pe limba, care, de alarma ce face trimitere catre numeroase boli. Curatarea se incheie cu utilizarea apei de gura, ce va inlatura si cele mai ascunse dintre bacterii.
Citeste si:  Tranzit intestinal lent
Ata dentara nu este indispensabila,desi utilizarea ei nu aduce decat beneficii, ajungand in locurile in care periuta nu are acces. Este indicata si respectarea orelor de masa,caci acidul produs de bacterii este neutralizat de saliva, si dupa evacuarea acestuia,tot saliva isi va pune mineralele din compozitie la treaba, incercand sa repare smaltul dintilor. Astfel, cu cat distanta dintre mese este mai mare, cu atat mineralele au timp sa lucreze si sa repare portiuni mai mari afectate. Si gustarile luate intre mese impiedica mineralele sa isi faca treaba. Cu alte cuvinte,e indicat sa mancam ceva dulce imediat dupa masa,decat la cateva ore dupa aceea. Sunt numeroase alternative in ziua de azi, iar cariile dentare pierd teren in fata multiplelor posibilitati de igienizare. Insa aliatul cel mai de nadejde ramane medicul stomatolog,singurul in masura sa ofere un sfat avizat. Are rost sa il mai ocolim?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.