fbpx

Farmacia ascunsa din bucataria ta

Please select a featured image for your post

In caz ca inc anu ai observat, medicina naturista si homeopata au prins tot mai mult teren si au din ce in ce mai multi adepti. Daca medicamentele traditionale folosesc concentrate din plante, de ce nu am putea folosi planta in sine pentru a trata anumite afectiuni? Chiar daca efectele unui tratament pe baza de plante nu apar la fel de repede ca si in cazul medicamentelor, sunt efecte de durata si de obicei, o planta are efecte benefice asupra mai multor afectiuni sau procese din organism, spre deosebire de madicamentele care actioneaza specific.

Ierburi si mirodenii. Nu, acesta nu e un articol pe teme culinare, desi gatitul e primul care ne vine in minte cand vorbim despre verdeturi. NU doar ierburile exotice, pe care le gasim la plafar au efecte miraculoase, ci si cele autohtone, pe care le avem fiecare in bucatarie, dar carora nu le acordam importanta cuvenita. Majoritatea ierburilor foarte populare cum sunt patrunjelul, mararul sau salvia au devenit atat de utilizate inca din antichitate nu doar pentru gustul lor ci si pentru proprietatile medicinale.

Citeste si:  Elimina factorii de stres si poti preveni crizele de migrena!

Patrunjelul. Cu siguranta il aveti in camara, atat proaspat cat si uscat si cu siguranta l-ati folosi mai des daca ati stii ca e ghiftuit cu vitamine si minerale. Dintre proprietatile terapeutice, patrunjelul este recunoscut in special pentru reglarea tractului urinar, pentru proprietatile lui diuretice si implicit ca si ajutor in eliminarea toxinelor, dar si pe post de intaritpr al imunitatii, fiind foarte bogat in vitamina C. Cum il folosim? In afara de garnisirea fripturii si a ciorbelor, patrunjelul se poate infuza, impreuna cu o cana de apa, pentru a face un ceai revitaliznat, cu atat mai bun in varianta iced.

Salvia este una dintre ierburile folosite de bunicii nostri pentru tratarea racelii, in special atunci cand aveau rosu in gat. Salvia are efecte benefice asupra cailor respiratorii, de aceea este unul dintre ingredientele principale ale dropsurilor mentolate pe care le luam cand suntem gripati. Daca ai salvie in casa si esti racita, fa o infuzie din 2 linguri de planta uscata si o cana de apa fierbinte, lasa 10 minute la infuzat si apoi fa gargara cu ceaiul rezultat. La fel de bine poti sa amesteci salvia cu miere de albine si sa iei cate 1-2 lingurite dupa masa, lasand mierea sa actioneze 30 dee minute, fara a bea nimic.

Citeste si:  Cadoul de la Mosu

Rozmarinul este destul de usor de recunoscut, dupa frunzele foarte subtiri, aproape tepoase, de un verde aprins. Rozmarinul a fost apreciat inca din antichitate si consumat atat in mancare cat si infuzat, fiind recunoscut pentru continutul mare de antioxidanti. Antioxidantii sunt cei care ne pastreaza inima sanatoasa si trupul tanar, luptand impotriva radicalilor liber responsabili pentru procesul de imbatranire.

Rozmarinul se poate bea ca si un ceai sau extrage sub forma de ulei esential, folosit pentru masaje terapeutice in caz de luxatii, febra musculara sau dureri musculare asociate starilor febrile sau gripale. In medicina traditionala, rozmarinul este elogiat si pentru efectele benefice asupra psihicului: energizeaza, bine-dispune si ajuta la imbunatatirea memoriei. Femeile il apreciaza pentru proprietatile anticelulitice: ajuta la eliminarea apei si la diminuarea celulitei. Ia seara, inainte de culcare, o lingurita de rozmarin macinat, apoi bea un pahar de apa. Asociaza cura cu rozmarin cu sport si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.