Felul in care bebelusii plang este influentat de limba materna a parintilor

Tonalitatea plansului bebelusilor este influentata de limba pe care parintii o vorbesc, arata un nou studiu, demonstrand ca din ultimul trimestru de sarcina fatul devine un ascultator activ care percepe si isi insuseste melodicitatea si tonalitatea limbii materne.

In primele zile de viata, nou-nascutii francezi plang diferit fata de cei germani. Acesta a fost rezultatul unui studiu derulat de cercetatorii de la Institutul Max Planck din Leipzig, Centrul pentru Dezvoltarea Pre-limbajului si Tulburari Comportamentale (ZWES) din Warzburg si Laboratorul de Stiinte Cognitive si Lingvistica din Paris. In cadrul studiului, cercetatorii au comparat inregistrari ale sunetelor pe care 30 de bebelusi francezi si 30 de bebelusi germani le produceau cand plangeau, constantand ca, in timp ce micutii din Franta produc sunete inalte, bebelusii in Germania plang cu sunete mai grave. Motivul pentru aceasta il constituie tonalitatea diferita a celor doua limbi, care este perceputa de fat inca din ultimul trimestru de sarcina si apoi reprodusa prin plans.

Citeste si:  Mos Craciun vine cu Metroul la Subway Christmas

In ultimul trimestru de sarcina, fatul devine un ascultator activ. „Simtul auzului este primul sistem senzorial care se dezvolta”, afirma Angela Friederici, unul dintre directorii Institutului Max Planck.

„Vocea mamei, cu precadere, este perceputa chiar si mai devreme”, adauga cercetatoare. Cu toate acestea, in mediul uterin perceptia sunetelor este conditionata de lichidul amniotic, motiv pentru care sunetele care au cel mai puternic impact asupra fatului sunt melodicitatea si tonalitatea respectivei limbi. Intr-un studiu anterior, echipa de cercetatori condusa de Friederici, a descoperit ca pattern-ul tonalitatii limbii materne este deja „sedimentat” in creierul unui copil de patru luni.

Citeste si:  Bebelusii pot diferentia limbile straine dupa expresia fetei

Intre limba franceza si cea germana exista mari diferente de tonalitate. „In limba franceza, numeroase cuvinte au accentul pe ultima silaba, astfel incat tonalitatea este ascendenta, in timp ce in germana, lucrurile stau exact invers”, explica Friederici.

Pana in prezent s-a considerat ca felul in care bebelusii plang este influentat exclusiv de capacitatea pulmonara, si nu de reprezentari mentale la nivelul creierului. Studiul demonstreaza ca aceasta teorie este oarecum eronata, de vreme ce rezultatele cercetarii conduse de psihologul Kathleen Wermke din cadrul ZWES au aratat ca nou-nascutii tind sa reproduca tonalitatea caracteristica limbii lor materne. Bebelusii germani inceapeau sa planga folosind sunete inalte care urmau apoi o curba descendenta, in timp ce francezii plangeau cel mai adesea pe o tonalitate inalta. Aceasta perceptie precoce a caracteristicilor limbii materne, face ca micutii sa poata invata mai repede sa vorbeasca in primii ani de viata, sunt de parere cercetatorii.

Citeste si:  Primul Forum National al Asociatiilor de pacienti, 5-7 martie

„Cand incep sa emita primele sunete, copii pot reproduce tiparul melodic cu care sunt deja familiarizati si astfel, nu trebuie, sa porneasca de la zero”, explica neuropsihologul. Radacinile evolutioniste ale acestui comportament sunt mai vechi decat limbajul articulat, considera cercetatorii. „Imitarea tiparului melodic s-a dezvoltat de-a lungul a milioane de ani si a contribuit la crearea legaturii dintre mama si copil”, adauga Friederici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.