Femeile care nu alapteaza, predispuse riscului de diabet de tip II

Femeile care alapteaza prezinta un risc mai scazut de a dezvolta diabet de tip II, comparativ cu cele care au copii, dar nu alapteaza, arata un studiu realizat recent de cercetatorii Universitatii din Pittsburgh. La studiu au participat 2.233 de femei cu varsta intre 40 si 78 de ani.

„In ultimul deceniu s-a remarcat o crestere semnificativa a cazurilor noi de diabet de tip II”, a declarat prof. dr. Eleanor Bimla Schwarz, specialist in epidemiologie, obstretica, ginecologie si medicina reproductiva in cadrul Universitatii din Pittsburgh. „Alimentatia si exercitiul fizic sunt cunoscute ca influentand riscul de diabet de tip II, insa putine persoane realizeaza ca alaptatul reduce in egala masura riscul mamelor de a dezvolta boala pe parcursul vietii, prin aceea ca ajuta la reducerea stratul de grasime abdominala”, a adaugat medicul.

Citeste si:  Sanatate orala

Din cele 2.233 de femei participante la studiu, 56% au declarat ca au alaptat un nou-nascut pentru cel putin prima luna de viata. 27% dintre mamele care nu au alaptat niciodata au dezvoltat ulterior diabet de tip II, prezentand un risc de aproape doua ori mai mare decat femeile care nu au nascut niciodata.

Citeste si:  Hotspot sanatate – infectiile urinare

Pe de alta parte, mamele care si-au alaptat pe cale naturala copiii prezentau acelasi risc scazut de diabet de tip II ca si femeile care nu nascut niciodata. Diferentele inregistrate au ramas semnificative si atunci cand s-au luat in calcul varsta, rasa, activitatea fizica si consumul de alcool si tutun.

Citeste si:  Cercetatorii incearca sa dezvolte un sistem de consiliere genetica

„Studiul ofera un nou argument in favoarea alaptarii pe cale naturala, cel putin in prima luna de viata a copilului. Clinicienii trebuie sa ia in considerare sarcina si perioada de lactatie atunci cand isi sfatuiesc pacientele in legatura cu riscul de a dezvolta diabet de tip II”, recomanda Schwarz.

Sursa: American Journal of Medicine


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.