Femeile care poarta tocuri inalte au probleme cand renunta la ele

Un nou studiu arata ca femeile care poarta de obicei incaltaminte cu tocuri inalte resimt un puternic disconfort atunci cand se vad nevoite sa poarte incaltaminte fara toc, desi este bine-cunoscut faptul ca tocurile-cui sunt vinovate pentru durerile de glezna.

Studiul, realizat de Marco Narici, de la Universitatea Metropolitana din Manchester, si Robert Csapo, de la Universitatea din Viena, a comparat doua grupuri de femei – unul alcatuit din femei care purtau cu regularitate pantofi inalti, iar celelalt alcatuit din femei care incaltau pantofi fara toc.

Citeste si:  Regimul alimentar in obezitate II

Ulterior, cercetatorii au masurat lungimea fibrelor musculare din gambele femeilor, rezultatele aratand ca fibrele musculare ale amatoarelor de tocuri erau cu 13% mai scurte decat ale celor care prefera incaltamintea fara toc.

„Pozitia in care pantofii cu toc mentin piciorul face ca fibrele musculare sa se scurteze”, a explicat Narici. Cu toatea acestea, prin scurtarea fibrelor musculare, muschii trebuie sa se contracte mai mult pentru a ajunge la lungimea fibrelor, ceea ce face ca muschii femeilor care poarta incaltaminte cu toc sa nu mai functioneze normal si sa-si piarda din forta.

Citeste si:  Depresia - intre stigma si vindecare

De asemenea, tendoanele femeilor din primul grup erau mai groase si mai rigide decat cele ale femeilor din grupul de control.

Tendonul lui Ahile compenseaza pentru scurtarea fibrelor musculare de la nivelul gambei, permitand femeilor sa mearga normal in ciuda tocurilor inalte, insa tot acest mecanism este vinovat pentru disconfortul pe care acestea il resimt atunci cand incearca sa poarte incaltaminte fara toc deoarece tendonul nu se mai poate intinde suficient.

Citeste si:  Valorile care conteaza intr-o familie

Pentru a preveni durerile articulare, Narici sugereaza ca, inainte de a renunta la tocuri, femeile sa faca cu regularitate exercitii de stretching.

Sursa: Journal of Experimental Biology


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.