fbpx

Fenomenul Raynaud

Please select a featured image for your post

Descriere: Fenomenul Raynaud este o afectiune ce se manifesta in special prin decolorarea pielii degetelor de la maini si/sau picioare, ca urmare a expunerii la temperaturi extreme sau la stres emotional puternic. Decolorarea pielii este o consecinta a spasmelor anormale suferite de vasele de sange, din cauza circulatiei deficitare.

In prima faza, degetele afectate capata o culoare alba, din cauza diminuarii fluxului sanguin. Apoi, degetele devin albastrui ca urmare a lipsei prelungite de oxigen. In final, vasele de sange se redeschid, cauzand o inrosire puternica a zonei. Aceasta secventa cromatica – alb/albastru/rosu – constituie principala caracteristica a fenonemului Raynaud.

Fenomenul Raynaud afecteaza cu precadere femeile, cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Afectiunea se poate manifesta izolat sau poate fi insotita de alte boli reumatice. Atunci cand se manifesta izolat, afectiunea este descrisa drept „boala Raynaud” sau fenomen Raynaud primar; in timp ce atunci cand se manifesta pe fondul unei alte afectiuni, poarta denumirea de fenomen Raynaud secundar.

Cauzele fenomenului Raynaud sunt necunoscute, insa specialistii considera ca principalii factori declansatori ai afectiunii sunt controlul anormal al diametrului vaselor sanguine si sensibilitatea nervoasa la temperaturi scazute. De asemenea, arterele mici ale degetelor pot suferi ingustari anormale care contribuie la manifestarea bolii.

O serie de afectiuni si factori au fost asociati fenomenului Raynaud: afectiunile reumatice, precum artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, scleroderma; dezechilibrele hormonale, hipotiroidism; traumatismele, cum sunt degeraturile, manipularea uneltelor vibratoare; anumite medicamente, precum propanololul, estrogenii, nicotina, medicamentele folosite in tratamentul cancerului.

Semne si simptome: Simptomele fenomenului Raynaud depind de severitatea, frecventa si durata spasmelor suferite de vasele de sange. In formele cele mai usoare, pacientii nu resimt decat decolorarea pielii, in conditii de temperaturi scazute. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de furnicaturi si amorteala a zonei afectate, care dispare odata cu recolorarea normala a pielii.

In formele mai grave, oxigenarea deficitara a degetelor poate cauza dureri puternice si chiar ulceratii la nivelul varfurilor degetelor. Acestea sunt expuse riscului de infectie si gangrena.

Fenomenul Raynaud poate afecta, de asemenea, nasul, urechile si limba, iar pacientii cu fenomenul Raynaud secundar pot experimenta simptome ale afectiunii asociate.

Citeste si:  Broccoli antifumat

Diagnostic: Fenomenul Raynaud este relativ dificil de diagnosticat. In unele cazuri, vasele capilare ale degetelor pot fi observate la microscop pentru a fi urmarite eventualele anormalitati. Pana in prezent insa nu exista un singur test are sa conduca la un diagnostic ferm. Medicul specialist va poate recomanda o serie de analize pentru a exclude bolile reumatismale si dezechilibrele endocrine asociate afectiunii.

In mod tipic, pacientii cu fenomen Raynaud prezina o valori ridicate a ratei de sedimentare a sangelui si anticorpi antinucleari.

Tratament: Tinerea sub control a bolii presupune protejarea degetelor de la maini si picioare de frig, traumatisme si infectii. De asemenea, trebuie evitate medicamentele care pot provoca spasme ale vaselor de sange sau, in unele cazuri, pot fi administrate vasodilatatoare.

Masurile de preventie includ pastrarea unei temperaturi constante a corpului si, in special, a extremitatilor. Hainele calduroase, cand va expuneti unor temepaturi scazute, sunt esentiale. De asemenea, este indicat sa purtati manusi de bumbac atunci cand umblati in frigider – chiar si expunerea pe durata scurta la frig poate declansa decolorarea pielii. Comprimarea vaselor de sange poate fi cauzata si de purtarea unor haine sau accesorii (bratari, inele, incaltaminte etc.) foarte stramte.

Citeste si:  Care este psihologia din spatele amanarii?

Pacientii cu fenomen Raynaud trebuie sa-si fereasca mainile si picioarele de traumatisme si rani. In cazul in care acestea se produc, este esential ca infectia sa fie tratata corespunzator inca de la primele semne. Frecventa atacurilor poate fi redusa si prin evitarea situatiilor cu impact emotional puternic.

Fumatul, direct sau pasiv trebuie evitat de persoanele care sufera de fenomenul Raynaud, deoarece substantele chimice continute de fumul de tigara pot cauza constrictia vaselor de sange si duce la ateroscleroza, care duce ulterior la oxigenarea deficitara a extremitatilor.

In unele cazuri, medicamentele care „subtiaza” sangele, cum ar fi aspirina, se pt dovedi eficiente in tinerea sub control a afectiunii.

Cazurile severe pot duce la gangrena si pierderea degetelor afectate. In cazuri rare, se poate recomanda o interventie chirurgicala denumita simpatectomie. Pentru a preveni spasmele vaselor de sange, nervii care stimuleaza constrictia vasculara (nervii simpatici) sunt indepartati pe cale chirurgicala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.