fbpx

Filtrul cu nanofibre purifica apa de 80.000 de ori mai rapid

Un filtru realizat dintr-o bucata de bumbac imbibata intr-o solutie de ultima generatie, ce contine nanofibre de argint si nanotuburi de carbon, ajuta la purificarea apei de 80.000 de ori mai rapid decat cu filtrele obisnuite, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Stanford (Statele Unite). In loc sa blocheze bacteriile, asa cum fac filtrele obisnuite, noul filtru le distruge complet.

Atunci cand apa trece prin bucata de bumbac, dispozitivul transmite un camp electric care distruge aproape instantaneu bacteriile. In testele de laborator, peste 98% din bacteriile E.coli, expuse la un curent de 20 volti timp de cateva secunde, au fost eliminate. Filtrul are o grosime de 6.4 cm, insumand mai multe straturi de panza.

Citeste si:  Automonitorizarea structurata a glicemiei - concept inovator in controlul diabetului

„Dispozitivul reprezinta o noua metoda de distrugere a agentilor patogeni. Poate fi folosit cu usurinta in zonele izolate, unde apa nu este tratata chimic cu clor, dar si ca alternativa la sistemele publice de purificare din marile orase sau din localitati mai mici”, afirma prof. Yi Cui, specialist in tehnologia materialelor si inginerie.

Filtrele care blocheaza bacteriile trebuie sa aiba pori suficient de mici pentru a impiedica agentii patogeni sa ajunga in apa de baut, fapt ce restrictioneaza viteza de curgere a apei. Noul filtru insa, pentru ca nu trebuie sa blocheze bacteriile, are pori mai largi, apa curgand mai repede. „Filtrul nostru este de aproximativ 80.000 de ori mai rapid decat filtrele care blocheaza bacteriile”, explica Cui. In plus, porii mai largi reduc riscul ca filtrul sa se infunde.

Cercetatorii cunosteau deja capacitatea de conductie electrica a nanotuburilor de carbon, astfel incat inovatia vine din folosirea impreuna a celor doua materiale astfel incat sa garanteze distrugerea eficienta a bacteriilor.

„Aceasta abordare ia avantajele folosirii argintului din zona folclorului si le introduce intr-un cadru de ultima generatie, unde acesta este folosit mult mai eficient”, afirma cercetatorul, adaugand ca argintul folosit in realizarea nanofibrele a avut o cantitate redusa, iar costul folosirii sale este neglijabil.

Citeste si:  Pacientii cu Parkinson, farmacistii si medicii pun bazele Registrului Pacientilor cu Parkinson din Romania

„Mai ramasese sa gasim un material ieftin, usor de procurat si robust din punct de vedere chimic si mecanic. Astfel, am optat pentru bumbacul obisnuit”, explica Cui. „Cu un filtru, putem distruge 98% din bacterii. In apa de baut nu ne permitem sa existe nicio bacterie, asa ca am folosit mai multe straturi care optimizeaza filtrarea”.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.