fbpx

Fluorul si efectele sale benefice pentru dantura

Fluorul este un compus natural care poate preveni aparitia cariilor dentare. Efectele fluorului se exercita pe tot parcursul vietii, oferind avantajele sale atat adultilor, cat si copiilor, dar mai ales dupa eruptia dintilor la nivelul arcadelor (efect posteruptiv). Fluorul actioneaza prin oprirea evolutiei cariei dentare. Mentine smaltul puternic si previne pierderea de minerale, deosebit de importante pentru rezistenta smaltului la atacurile acide.

Studiile efectuate au demonstrat faptul ca fluorizarea apei potabile continua sa fie eficienta in reducerea cariilor dentare cu un procent ce variaza intre 20-40 %. Fluorizarea apei consta in ajustarea concentratiei naturale de Fluor din apele cu un continut insuficient pana la nivelul recomandat pentru o stare de sanatate optima. Adaugarea de fluor in apa nu afecteaza calitatea acesteia.

Citeste si:  Preventie si educatie la a doua editie a Campaniei Controleaza-ti Diabetul, 7-8 iulie, Constanta!

Cantitatea de Fluor necesara este diferita in functie de varsta si de greutatea corporala. Nu exista dovezi pana in acest moment care sa indice o necesitate de a creste aportul de fluor in cazul femeii insarcinate si care alapteaza pentru a-i proteja sanatatea. In cazul administrarii de fluor peste limita normala, apare afectiunea denumita „fluoroza dentara”.

De ce este fluorizarea apei potabile o masura de sanatate publica deosebit de valoroasa?

Pentru ca nivelul optim de Fluor este asigurat populatiei in intregime, indiferent de statusul socio-economic, educational sau variabilele sociale. Expunerea frecventa si repetata la cantitati reduse de Fluor in decursul timpului face ca fluorizarea sa devina eficienta pe tot parcursul vietii in a preveni cariile dentare.

Studiile efectuate in trecut au demonstrat ca fluorizarea apei poate reduce numarul cariilor la dintii temporari cu cel mult 60%, iar la dintii permanenti cu aproape 35%. Este o masura sigura si necostisitoare de a preveni cariile dentare.

Citeste si:  Opt minute de exercitii in fiecare dimineata, pentru o silueta de invidiat!

Adultii si copiii care au un risc crescut de a face carii (evaluat de un medic stomatolog) ar putea necesita administrarea unor doze suplimentare de Fluor, dar numai dupa o analiza atenta si detaliata a aportului, realizata in colaborare cu medicul dentist.

Fluorul poate fi obtinut si din alimentatie, pestele oceanic, produsele marine si ceaiul constituind cele mai potrivite surse naturale.

Articol realizat de dr. Klara Papuc si dr. Alexandru Pavel, in Ghid de Igiena Oro-Dentara

Descarcati gratuit Ghidul de Igiena Oro-Dentara, pentru mai multe informatii si sfaturi legate de ingrijirea danturii!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.