Fluxul sanguin la nivelul creierului, influentat de organele senzoriale

Please select a featured image for your post

O noua cercetare arata ca organele urechii interne au un efect direct asupra circulatiei sanguine la nivelul creierului, independent de tensiunea arteriala si nivelul de dioxid de carbon din sange.
Seful echipei de cercetatori, Dr. Jorge Serrador, de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard, cu sprijinul oamenilor de stiinta ai NASA, a efectuat o serie de teste care implica rotatii (centrifuge) pentru a examina efectele stimularii organului otolitic si canalelor semi-circulare asupra sistemului cerebralo-vascular.

Citeste si:  Afectiunile oculare (I)

In cadrul studiului au fost stimulate organele vestibulare a 25 de subiecti sanatosi care, cu ajutorul echipamentelor speciale, au fost inclinati in fata si in spate, apoi au fost supusi miscarii centrifuge. Modificarile in viteza sangelui la nivel cerebral au fost provocate de frecventa stimularii vestibulare, nefiind influentate direct de cresterea tensiunii arteriale sau schimbarea concentratiei de CO2 din sange.

Studiul are implicatii utile in gasirea unor tratamente pentru diferite afectiuni, in special in cazul varstnicilor si persoanelor care sufera de intoleranta ortostatica, este de parere Dr. Jorge Serrador.  “Atunci cand stam in picioare capul este pozitionat deasupra inimii si astfel creierul primeste un flux redus de sange. Stabilind o conexiune intre aparatul otolitic, care ne semnaleaza ca stam in picioare, si vascularizarea cerebrala, putem elabora unele adaptari care sa ne permita sa ne mentinem fluxul sanguin normal si atunci cand stam in picioare. Legatura poate explica si diminuarea fluxului sanguin cerebral la anumite categorii de persoane. De exemplu, procesul de imbatranire este asociat cu pierderea functionalitatii organelor vestibulare ceea ce poate contribui la obstructionarea fluxului sanguin. Similar, pacientii cu intoleranta ortostatica pot prezenta o deteriorare vestibulara care accentueaza hipooxigenarea cerebrala atunci cand stau in picioare. Rezultatele obtinute in acest studiu pot duce la gasirea unor noi metode de tratament a acestor conditii medicale”.

Citeste si:  Afectiuni de toamna

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.