fbpx

Forma corpului influenteaza riscul de boli vasculare

Felul in care kilogramele in plus sunt dispuse pe corp influenteaza riscul de formare a chegurilor sanguine, sunt de parere oamenii de stiinta danezi. In categoriile de risc s-ar incadra, conform studiilor, femeile la care excesul de grasime este localizat pe coapse si barbatii la care kilogramele in plus sunt dispuse in zona taliei.

Studiul, publicat in Jurnalul Societatii Americane de Cardiologie, afirma ca felul in care sunt dispuse kilogramele in plus influenteaza direct riscul de formare a chegurilor sanguine la persoanele de varsta mijlocie, afectand deopotriva femeile si barbatii, dar in maniere diferite.

Cercetarea derulata de oamenii de stiinta danezi in decursul a 10 ani a urmarit sa evalueze legatura dintre masa corporala, distributia grasimii si incidenta formarii cheagurilor de sange in vene, afectiune cunoscuta ca tromboembolism venos (TEV), la 27.178 de barbati si 29.876 femei, cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani (la demararea studiului).

Citeste si:  Suntem sau nu meteo-sensibili?

Tromboembolismul venos (TEV) are doua forme clinice: tromboza venoasa profunda si embolia pulmonara. In cei 10 ani de studiu, in cadrul esantionului s-au inregistrat 641 de cazuri de TEV.

Tromboembolismul, una dintre principalele cauze de deces la varsta adulta, se produce atunci cand un cheag de sange se desprinde de pe peretele unui vas de sange si blocheaza un altul – de obicei, un cheag de sange format in picioare „porneste” catre plamani.

Echipa de cercetare a identificat, atat la subiectii barbati, cat si la femei, corelatii statistice semnificative intre incidenta tromboembolismului venos si variabilele greutatii corporale, precum indicele de masa corporala (IMC), masa de grasime, circumferinta taliei si soldurilor. Corelatiei s-au pastrat in aceeasi parametri indiferent de forma clinica a TEV.

Citeste si:  Salonul de Bunatati se deschide intre 14 si 16 mai, pe Calea Victoriei

La ambele sexe, cercetatorii au remarcat o relatie directa intre incidenta TEV si distributia grasimii, circumferinta taliei constituind un factor de risc la barbati, dar nu si la femei. In acelasi timp femeile cu un corp in forma de „para” – caracterizat prin solduri si coapse voluminoase – prezentau un risc sporit de formare a cheagurilor sanguine cu potential letal, chiar daca aveau o greutate corporala „ideala”.

Rezultatele cercetarii sunt independente de alti factori de risc, precum fumatul, sedentarismul, inaltimea, hipertesiunea, diabetul, hipercolesterolemia, ori, la femei, administrarea unei terapii de inlocuire hormonala.

Citeste si:  Lasa-l si singur acasa

„Indicele de masa corporala este un marker al supraponderalitatii si coreleaza foarte bine inaltimea si greutatea, la adulti; cu toate acesta, instrumentul nu ia in calcul felul in care kilogramele in plus sunt distribuite”, explica Dr. Marianne Tang Severinsen, coordonatoarea echipei de studiu si cercetator al Departamentului de Epidemiologie Clinica din cadrul Spitalului Universitar Aarhus – Aalborg, Danemarca.

„Implicatiile pentru pacienti sunt acelea ca orice tip de obezitate creste riscul de TEV, insa localizarea grasimii in organism joaca un rol pana acum putin cunoscut. Pentru specialisti descoperirea este importanta, deoarece acestia trebuie sa ia in calcul distributia grasimii atunci cand evalueaza riscul de tromboembolism venos”, a adaugat specialista.

Sursa: Jurnalul Societatii Americane de Cardiologie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.