fbpx

Fotosensibilitate si fototoxicitate

Desi nu afectiuni in sine, ci reactii adverse induse de expunerea la soare in timpul unui tratament cu anumite medicamente sau substante, fotosensibilitatea si fototoxicitatea comporta mecanisme diferite, insa impartasesc simptome comune: inflamarea si inrosirea pielii (eritem), similare arsurilor solare.

Care este diferenta dintre fotosensibilitate si fototoxicitate?

In cazul fotosensibilitatii, sau reactiei fotoalergice, expunerea la razele ultraviolete schimba structura medicamentului sau substantei de asa maniera incat sistemul imunitar le percepe ca fiind daunatoare. Sistemul imunitar initiaza un raspuns alergic si provoaca inflamatii ale pielii, pe zonele expuse. Inflamatia seamana, de obicei, cu o eczema si este, in general, cronica. De asemenea, reactiile fotoalergice pot reaparea dupa expunerea la soare, chiar daca medicamentul sau substanta au fost eliminate din organism. Cele mai multe medicamente care pot da fotosensibilitate sunt cele de uz topic.

Pe de alta parte, fototoxicitatea, sau reactia fototoxica, se petrece cand medicamentul sau substanta sunt activate de expunerea la razele soarelui si provoaca leziuni ale pielii. Pielea pare a fi suferit arsuri solare, iar procesul este, in general, acut (se declanseaza rapid). Razele ultraviolete A sunt de obicei asociate cu fototoxicitatea, insa si expunerea la ultraviolete B pot contribui la declansarea reactiei. Simptomele fototoxicitatii dispar, de obicei, atunci cand tratamentul este intrerupt si substanta eliminata din organism.

Este important de retinut ca nu oricine care urmeaza un anumit tratament poate dezvolta reactii fotoalergice. Unii pacienti sunt mai predispusi reactiilor fotoalergice decat altii. De asemenea, acestia pot avea de suferit si daca pielea lor intra in contact cu anumite legume si plante. Coaja de mango, sucul de lamaie, pastarnacul sau telina pot provoca reactii fotoalergice, in timp ce lamaia verde, telina, morcovii, smochinele, patrunjelul si pastarnacul pot cauza reactii fototoxice.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale fotosensibilitatii, respectiv fototoxicitatii?

In cazul fotosensibilitatii, pacientul poate acuza initial mancarimi ale pielii (prurit). Acesta este urmat de inrosirea zonei, inflamatii si eruptii. Fiind o reactie alergica, simptomele pot sau nu sa apara atunci cand tratamentul este administrat pentru prima oara. Ulterior, daca tratamentul se reia, simptomele pot aparea dupa 1-2 zile. Fotosensibilitatea nu este de obicei insotita de hiperpigmentarea pielii (pete mai inchise la culoare pe piele).

In cazul fototoxicitatii, pacientul poate acuza initial o senzatia de arsura. Apoi, in decurs de circa 24 de ore, zonele expuse la soare (cu precadere fruntea, nasul, mainile, bratele si buzele) se inrosesc. In cazurile severe, roseata afecteaza si zonele neexpuse la soare. Simptomele pot varia de la eritem usor la inflamatii si chiar formarea de pustule. Pielea se vindeca, de obicei, prin descuamare, in cateva zile. Dupa vindecare, unii pacientii pot prezenta hiperpigmentare.

Citeste si:  Reinjectarea cu grasime proprie, ultima tendinta in chirurgia estetica

Ce medicamente si substante pot provoca fotosensibilitate?

Cateva dintre medicamentele si substante de uz topic, care pot provoca fotosensibilitate, sunt:

Cremele de protectie solara care contin: acid paraaminobenzoic (PABA); oxibenzona; ciclohexanol; benzofenona; salicilati; cinamat.
Creme si unguente antimicrobiene, care contin: clorhexidina; hexaclorofen; dapsona.
Anagelzice care contin ca substanta activa celecoxibul.
Medicamentele incluse in terapia cancerului care contin 5-fluorouracil.
Aromele, incluse in produsele cosmetice si de ingrijire, precum moscul sau 6-metilcumarina.

Ce medicamente si substante pot provoca fototoxicitate?

Cele mai comune medicamente si substante cu potential fototoxic, includ:

Antibioticele din clasa chinolonelor (spre exemplu – ciprofloxacin, levofloxacin); din clasa tetraciclinelor (spre exemplu – tetraciclina, doxiciclina); si din clasa sulfonamidelor (spre exemplu – sulfametoxazol, cotrimoxazol).
Antihistaminicele, pe baza de difenhidramina.
Medicatia antimalarica, pe baza de chinina, clorochina si hidroxiclorochina.
Substantele medicamentoase incluse in tratamentul cancerului, care contin 5-fluorouracil; vinblastina; dacarbazina.
Medicamentele pentru inima, care au ca substanta activa amiodarona; nifedipina; chinidina; diltiazem.
Diureticele, pe baza de furosemida si hidroclorotiazida.
Antiinflamatoarele non-steroidiene, care au in compozitie naproxen sau piroxicam.
Medicatia antiacneica cu isotretinoina si acitretina.
Substantele medicamentoase prescrise pentru tratamentul tulburarilor psihiatrice, precum fenotiazinele (spre exemplu – clorpromazina) si antidepresivele triciclice (spre exemplu – desipramina, imipramina).

Citeste si:  Invata-l sa aiba grija de dintii lui

Cum este diagnosticata fotosensibilitatea?

Diagnosticul reactiei fotoalergice se pune in urma examinarii fizice, anamnezei si trecerii in revista a medicatiei si duratei expunerii la soare. Medicul specialist va va intreba in legatura cu data inceperii tratamentului si momentul declansarii simptomelor.

De asemenea, medicul dermatolog poate efectua un test de sensibilitate, plasand lampa cu UVB pe diferite zone ale pielii pentru a analiza cat de repede se instaleaza roseata. Acest test nu este foarte util in cazurile de fototoxicitate.

Cum se trateaza reactia fotosensibila?

Cel mai important pas in tratarea reactiei fotosensibile este identificarea medicamentului sau substantei care o provoaca si intreruperea administrarii. In general, metodele de preventie clasice pentru arsurile solare, se dovedesc eficiente si pentru prevenirea fotosensibilitati. Mentineti zona afectata hidratata si aplicati comprese reci pentru a ameliora simptomele. Reactia poate dura pana la cateva saptamani.

In unele cazuri, medicul specialist va poate recomanda unguente antiinflamatoare, pentru reducerea rosetii, si antihistaminice, pentru tratarea mancarimii. In cazurile severe, medicul specialist poate opta pentru un scurt tratament cu steroizi orali.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.