Fructele colorate si legumele cu frunze verzi imbunatatesc vederea

Conform unui nou studiu,carotenoidele, care se gasesc in legumele cu frunze verzi si in fructele colorate, sporesc performantele vizuale si pot preveni boli ale ochilor ce survin odata cu inaintarea in varsta. Studiul a fost publicat in Journal of Food Science, publicat de Institutul tehnologilor alimentari.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, autorii de la Universitatea din Georgia au combinat rezultatele mai multor studii efectuate asupra efectelor pe care le au carotenoidele luteina si zeaxantina la nivelul performantelor vizuale. Aceste carotenoide joaca un rol important in functia vizuala la om, avand un impact pozitiv asupra retinei.

Citeste si:  Ce nu stiati despre sindromul premenstrual...

Dupa ce au revizuit aceste studii, oamenii de stiinta au conchis ca pigmentii maculari, printre care luteina si zeaxantina au un efect pozitiv asupra performantelor vizuale. Atat luteina, cat si zeaxantina pot reduce dizabilitatile si disconfortul survenite in urma supunerii ochilor la lumina de intensitate crescuta, pot augmenta contrastul si pot reduce timpul de recuperare in urma fotostresului; pot, de asemenea, contribui la cresterea razei vizuale.

Citeste si:  Sauna - o metoda eficienta pentru eliminarea toxinelor din organism

Coordonatorul proiectului, dr. Billy R. Hammond Jr. declara ca studiul efectelor luteinei si zeaxantinei este important deoarece „este evident ca acestea au potentialul de a imbunatati vederea prin mijloace biologice. De exemplu, un studiu efectuat in 2008 sugereaza ca pigmentii maculari protejeaza retina si cristalinul si poate chiar ajuta la preventia bolilor care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi degenerarea maculara si cataracta”.

Citeste si:  Beneficiile pantofilor cu toc

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.