Fumatul la varsta a treia, risc sporit de pierdere a memoriei

Conform unui nou studiu, varstnicii care fumeaza sunt in pericol de a-si pierde functiile cognitive mai repede, materia lor cenusie deteriorandu-se intr-un ritm mai rapid decat in cazul nefumatorilor de aceeasi varsta.

„Una dintre principalele descoperiri ale studiului este aceea ca seniorii care au renuntat la fumat pe durata cercetarii au prezentat o scadere a numarului de celule cerebrale mai mica si si-au pastrat functiile intelectuale pe o perioada mai lunga de timp, decat aceia care au continuat sa fumeze. Dupa o perioada de aproximativ doi ani de la renuntarea la fumat, participantii prezentau o rata a declinului memorie similara celei a persoanelor care nu fumasera niciodata”, a declarat prof. Osvaldo Almeida, coordonatorul studiului de la Universitatea Western Australia (Australia).

Citeste si:  Cum scapam de mirosul neplacut al picioarelor?

Functiile cognitive includ gandirea, memoria si procesele care ne permit sa invatam lucruri noi si sa intelegem ceea ce ni se spune. „La varsta a treia, accelerarea pierderii memoriei este un motiv suficient de bun pentru a renunta la fumat”, a adaugat Almeida.

La studiu au participat circa 330 de persoane, cu varsta peste 68 de ani.

Citeste si:  Ti-ai vaccinat fetita pentru cancerul de col? (VIDEO)

Sursa: The University of Western Australia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.