Fumatul poate afecta si fertilitatea generatiilor viitoare

Fumatul poate afecta nu doar fertilitatea individului, ci si pe cea a generatiilor viitoare, arata doua noi cercetari realizate de oamenii de stiinta. Barbatii fumatori prezinta o concentratie mai mica de proteine esentiale pentru productia de spermatozoizi, in timp ce femeile care fumeaza in timpul sarcinii ar putea determina infertilitatea fatului.

Intr-unul dintre studii, au fost prelevate 24 de probe de la embrioni in varsta de 37 si 68 de zile. Oamenii de stiinta au descoperit ca numarul de celule germinale – responsabile cu productia de ovule si spermatozoizi – fusese redusa cu 55% la fetusii femeilor care fumasera in timpul sarcinii. De asemenea, embrionii prezentau o reducere cu 37% a nivelului de celule somatice.

Citeste si:  Stresul si infertilitatea

„Am fost suprinsi sa descoperim ca fumatul in stadii incipiente ale sarcinii are efecte atat de profunde asupra unui numar semnificativ de celule germinale”, a declarat co-autorul studiului, Claus Andersen, de la Spitalul Universitar din Copenhaga (Danemarca).

Intr-un al doilea studiu, Mohamed Hammadeh, de la Universitatea Saarland (Germania), a examinat concentratia a doua proteine denumite protamina P1 si P2, care sunt esentiale in formarea cromozomilor in timpul diviziunii celulare. Modificarile survenite in concentratie celor doua protamine au un impact negativ asupra fertilitatii masculine.

Citeste si:  Stimularea inteligentei copilului

Studiu, care a comparat probe de lichid seminal provenind de la 53 de barbati care fumau peste 20 de tigari pe zi cu altele provenind de la 63 de barbati nefumatori, a aratat ca fumatorii prezentau o concentratie a protaminei P2 cu 14% mai redusa. De asemenea, a fost identificata o crestere a nivelului „stresului oxidativ” – un dezechilibru chimic cunoscut ca avand un impact negativ asupra ADN-ului seminal.

Citeste si:  Drepturile tatalui dupa divort

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.