Fumatul poate altera ADN-ul uman in doar cateva minute

Please select a featured image for your post

Fumatul incepe sa provoace deteriorari ale ADN-ului inca din primele minute dupa inhalarea fumului de tigara, avertizeaza oamenii de stiinta americani. Aparent, efectul este atat de rapid incat echivaleaza cu injectarea substantelor nocive direct in sange.

Studiul, aparut in jurnalul Chemical Research in Toxicology , este primul de acest fel realizat pe subiecti umani si si-a propus sa stabileasca masura in care substantele din fumul de tigara afecteaza ADN-ul uman.

Citeste si:  Toxoplasmoza in sarcina: pericole pentru mama si fat

Pentru aceasta, specialistii au monitorizat 12 subiecti, urmarind de-a lungul fluxului sanguin un compus al fumului de tigara, din clasa hidrocarburilor aromatice policiclice. Cercetatorii au remarcat ca, in sange, hidrocarbura formeaza o substanta cunoscuta ca deteriorand ADN-ul si provocand mutatii responsabile cu aparitia a diferite forme de cancer.

Desi efectele nocive ale fumatului sunt bine-stiute, ceea ce studiul releva in mod surprinzator este intervalul de timp in care compusul fumului de tigara incepe sa-si manifeste efectele. „In organismul fumatorilor, substanta ajunge la cantitatea maxima intr-un timp surprinzator: doar 15-30 de minute dupa ce voluntarii au terminat o tigara”, a declarat Stephen Hecht, coordonatorul studiului. „Rezultatele sunt semnificative deoarece substantele din clasa hidrocarburilor aromatice policiclice reactioneaza rapid cu ADN-ul, provocand mutatii, si sunt considerate a avea un potential cancerigen ridicat”, a adaugat acesta.

Citeste si:  Bebelusii pot face diferenta intre prieteni si dusmani inca de la sase luni

Sursa: AFP


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.