Gatiti morcovii intregi si pastrati-le proprietatile anticancerigene

Potrivit unui studiu recent, maniera in care gatim morcovii influenteaza proprietatile anticancerigene pe care acestia le au. Morcovii fierti intregi aduc cu 25% mai multe beneficii de protectie impotriva cancerului fata de morcovii taiati inainte de fierbere.

Lasand leguma intacta evitam ca nutrientii esentiali pe care ii contine sa se piarda in apa de fiert, spun specialistii, recomandand ca morcovul sa fie portionat dupa fierbere.

Morcovii sunt cunoscuti pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii, in special gratie aportului de vitamine si fibre, precum si a continutului de falcarinol, un compus cu proprietati anticancerigene. Intr-un studiu anterior, s-a demonstrat ca respectivii cobai hraniti cu morcovi sau falcarinol izolat prezentau un risc de aparitie a tumorilor de trei ori mai redus comparativ cu cei care a caror dieta nu includea morcovi.

Citeste si:  Acupunctura, cea mai eficienta metoda de tratare a durerilor de spate

Acum, dr. Kirsten Brandt si cercetatorul Ahlam Rashed, de la Facultatea de Agricultura, Alimentatie si Dezvoltare Rurala din Newcastle, au identificat si modul prin care putem beneficia din plin de nutrientii atat de valorosi.

Acestia au descoperit ca morcovii fierti inainte de portionare contin cu 25% mai mult falcarinol decat cei taiati si ulterior fierti. Acest lucru se intampla pentru ca, odata taiati, morcovii intra mai mult in contact cu apa, ceea ce rezulta in pierderea unei cantitati insemnate de nutrienti. Caldura inmoaie peretii celulari din leguma, permitand vitaminelor si falcarinolului sa treaca in apa de fiert.

Citeste si:  Tatuajele, o alternativa pentru vaccinurile intramusculare clasice

In plus, zaharurile naturale care dau gustul distinct al morcovului au fost identificati intr-o cantitate mai mare atunci cand leguma a fost fiarta intreaga, ceea ce inseamna ca acestia sunt si mai gustosi. Echipa de cercetatori a realizat si un test al gustului pe aproape 100 de voluntari care trebuiau sa compare gustul legumelor gatite in cele doua variante: taiate inainte sau dupa fierbere. Peste 80% dintre cei chestionati au indicat morcovii gatiti intregi ca avand un gust mai bun.

Citeste si:  Toaleta bebelusului

Sursa: dailymail.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.