Grasimea viscerala, mai mult decat o problema de estetica: o problema de sanatate!

Rezultatele unui nou studiu, masurate cu echipamente de imagistica prin rezonanta magnetica de ultima generatie, arata ca administrarea capsulelor alli (orlistat 60 mg) in asociere cu un regim alimentar hipocaloric, cu un continut redus de lipide poate conduce atat la reducerea semnificativa a greutatii, cat si la diminuarea grasimii viscerale periculoase pentru organism.

Grasimea viscerala este depusa in jurul organelor vitale din zona abdomenului si, in exces, sporeste riscul de boli cronice.

Tesutul adipos visceral reprezinta tesutul adipos activ metabolic depus in abdomen, care, in exces, poate sa creasca riscul de boli cronice, precum diabetul zaharat de tip 2 si bolile cardiovasculare, doua dintre principalele cauzele de mortalitate la nivel international, cu cel mai mare impact asupra epidemiei de obezitate.

Barbatii prezinta un grad crescut de risc asupra sanatatii daca au circumferinta taliei mai mare sau egala cu 102 cm. Femeile prezinta un grad ridicat de risc daca au circumferinta taliei peste mai mare sau egala cu 88 cm.

„Rezultatele studiului demonstreaza ca persoanele care pierd in greutate cu ajutorul programului alli, isi pot imbunatati nu numai aspectul exterior, ci si starea de sanatate. Majoritatea oamenilor isi doresc sa slabeasca din motive estetice, dar reducerea excesului de grasime din interiorul abdomenului este la fel de importanta”, a declarat Adrian Samson, General Manager GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Romania.

Citeste si:  Baietii au mai multe riscuri de a fi afectati de hipertensiune comparativ cu fetele

Rezultatele cercetarii efectuate timp de 3 luni in cel mai mare centru de imagistica din Europa ilustreaza schimbarile care au loc in organismul celor care utilizeaza capsulele alli. In urma acestui studiu s-a dovedit ca persoanele supraponderale (Indicele de Masa Corporala IMC>28 kg/m2) care folosesc alli in asociere cu un regim alimentar hipocaloric, cu un continut redus de lipide, pierd nu doar 5% din greutatea corporala, ci mai ales 10% din tesutul adipos visceral daunator organismului, fata de valorile masurate initial. De asemenea, studiul arata ca inca din a 12-a saptamana, alli reduce semnificativ circumferinta taliei, cel mai bun etalon pentru masurarea tesutului adipos visceral.

Cele mai recente descoperiri, impreuna cu datele obtinute anterior, demonstreaza ca programul alli, capsule si dieta, ajuta atat la scaderea in greutate cu 50% mai mult decat doar prin dieta, cat si la imbunatatirea a starii de sanatate.

Citeste si:  Operatiile de micsorare a stomacului la obeze sunt inutile

„Desi este cunoscut ca scaderea in greutate cu 5-10% este benefica pentru organism, este mai putin cunoscut faptul ca aceste beneficii se datoreaza reducerii tesutului adipos visceral, adica a grasimii depuse in interiorul abdomenului. Acest nou studiu demonstreaza ca, persoanele care folosesc orlistat 60 mg pentru a pierde in greutate impreuna cu o dieta adecvata, pierd semnificativ din grasimea viscerala”, a declarat Dr. Rexford Newbould, cercetator GSK si om de stiinta la Centrul Clinic de Imagistica, Spitalul Hammersmith, Marea Britanie.

In comparatie cu programele bazate exclusiv pe dieta, studiile au aratat ca programul alli (capsulele impreuna cu un regim alimentar hipocaloric, cu un continut redus de lipide), reduce semnificativ atat greutatea corporala, cat si circumferinta taliei. Datele suplimentare prezentate arata ca, pe parcursul a 6 luni de tratament, alli a avut rezultate superioare comparativ cu placebo, reducand in medie cu 4,5 cm circumferinta taliei. Nivelurile de colesterol total si LDL au cunoscut o scadere semnificativa la persoanele care au luat alli in comparatie cu placebo.

Citeste si:  Sanatatea - intre fals si adevar

„Dimensiunea taliei este un bun etalon pentru masurarea tesutului abdominal visceral in exces. Persoanele care au tesut adipos in exces in jurul taliei prezinta un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si afectiuni cardiace decat persoanele care au tesut adipos in zona soldurilor. Scaderea in greutate, si in special reducerea tesutului adipos visceral, poate reduce riscul aparitiei unor afectiuni grave”, a declarat profesorul Stephan Jacob, endocrinolog si diabetolog, Institutul Cardiometabolic, Villingen Schwenningen, Germany.

Studiul efectuat cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica este rezultatul publicarii unui raport de catre experti internationali in obezitate, care atentioneaza opinia publica asupra pericolului reprezentat de tesutul adipos visceral. Totodata, studiul include si rezultatele unui sondaj de opinie realizat pe 12.000 de respondenti europeeni, care arata ca 88% dintre acestia nu stiu ce reprezinta tesutul adipos visceral, dar 61% dintre ei doresc sa scada in greutate dupa ce au aflat despre riscurile asociate.

Sursa: Informare prezentata in cadrul Primului Congres International de Obezitate Abdominala – Hong Kong


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.