fbpx

Gripa sau „raceala” ?

Sezonul rece este sezonul asa-ziselor „raceli”, dar acestea se intalnesc pe tot parcursul anului: 2-4 la adult, 4-8 la copil. Circa 30% sunt bacteriene, streptococice, restul – virale. Sunt peste 200 de virusuri care determina viroze respiratorii (de tract respirator superior), din care gripa este cea mai periculoasa. Diferentele dintre virozele respiratorii banale si gripa sunt importante pentru conduita terapeutica.

Simptomele sunt în mare parte aceleasi: rinita (secretie nazala apoasa si stranut), dureri în gat, tuse, oboseala. Dar, daca in viroze banale febra este joasa sau lipseste, in gripa este inalt?a, apare brusc, insotita de frisoane si dureri de cap, dureri musculare, slabiciune.

Citeste si:  Ce trebuie sa contina dieta unei gravide

In cazul unor manifestari usoare, sunt suficiente mai mult? odihna, o hrana mai usor digerabila, in special lichide si, eventual, „pastilele pentru raceal?” (Nu Aspirina la copii !). Picaturile nazale trebuie folosite doar în caz de secretie abundenta si doar 3-4 zile. Este de evitat a se merge în grupuri de persoane, pentru a nu raspandi boala. Mainile trebuie spalate frecvent, pentru ca virozele se transmit in multe cazuri prin salutul care consta in „datul mainii” (sau sarutatul mainii) ! In cazul agravarii simptomelor prin complica?ii (adesea pneumonie), este obligatorie prezentarea la medic, poate fi necesar un tratament mai complex, posibil cu antibiotice.

Citeste si:  Putem alege sexul copilului?

In cazul manifestarilor brutale (febra mare, dificultati in respiratie), medicul va aprecia daca sunt datorate unei gripe, caz in care se vor administra multe lichide (pericol de deshidratare prin febra), este necesar repausul la pat, tratament simptomatic, iar uneori se recomand? internarea în spital. Pentru formele grave se administreaz? medicamente antivirale, nu antibiotice, care se dau doar în caz de complicatii microbiene.

Dar mai bine ar fi sa prevenim imbolnavirea prin vaccinarea gripala în fiecare an in care se recomanda de catre autoritatile sanitare !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.