Grupul, ca mijloc de sustinere al cuplului

„Imageria cuplului” este un tip de grup care este destinat persoanelor cu dificultati in relatia de cuplu sau celor care sunt interesati de crearea unui cuplu. Cu alte cuvinte aduce in atentia participantilor tema comuna a cuplului, indiferent de modul in care este ea considerata.

Ce are inedit grupul in afara acestei teme comune? Ca utilizeaza legatura grupala ca modalitate de interventie pe legatura de cuplu. Cu alte cuvinte ceea ce intereseaza este legatura in criza ei. Legatura de grup devine o modalitate de apropiere de partenerul de acasa. Pentru a intelege acest tip de abordare este necesar sa intelegem cateva aspecte ale legaturii. Legatura este in primul rand inconstienta.

Faptul ca legatura are o parte inconstienta creeaza primatul intre sine si celalalt. Legatura este un camp psihic care include propria persoana si persoana celuilalt. Acest camp psihic are doua parti – una manifesta si una latenta. Una sociala si una inconstienta si afectiva. In zona inconstienta a legaturii vom regasi doua tipuri de aliante – contractul narcisic si pactul denegativ. In zona constienta, vom regasi alte tipuri formate din idealuri si convingeri, din scopuri si obiective.

Citeste si:  Cum imi aleg periuta de dinti?

Zona sociala, constienta este una care genereaza un interes secundar, de regula. Cand o problema apare, aceasta zona resimte efectele, dar niciodata nu vor fi generate ca determinate de aceasta zona. Adica daca un cuplu nu reuseste sa isi cumpere o casa acest lucru semnalizeaza un esec al zonei de legatura date. Dar nu faptul ca el nu reuseste sa isi cumpare casa este cauza, ci un efect secundar. Intr-o interventie de cuplu un psihoterapeut foarte preocupat sa creeze un „bine” se poate apuca sa gaseasca o modalitate ca ei sa isi cumpare casa. Acest lucru chiar daca terapia ar avea succes (mai bine zis – daca din pacate ar avea succes) si ei ar reusi sa isi cumpere o casa nu ar duce prea departe acest cuplu si suferinta legaturii lor.

Citeste si:  Exercitiile fizice intense scad riscul de accident vascular cerebral la barbati

Aceasta pentru ca adevaratele dificultati sunt cele de la nivelul inconstient al legaturii. Nivelul inconstient al legaturii este unul fantasmat, este unul care nu poate sa fie perceput. Dar nivelul inconstient al legaturii functioneaza similar si in cuplu, in familie sau in grup. Faptul de a aduce legatura in aceasta situatie face ca aceasta legatura sa devina o modalitate de lucru in care problema cuplului, cea inconstienta, devine modalitatea de cautare a unei solutii.

De asemenea, acest tip de grup nu este o modalitate de terapie, ci este o experienta care sa sustina o terapie sau pentru anumite situatii sa asigure un specific al unui cuplu. El ramane o modalitate de intalnire intre oameni care au in comun suferinte legate de cuplu.

Ceea ce m-a atras la acest tip de grup este tipul sintetic in care asigura cunoasterea mai multor oameni si indiferent daca este vorba despre gelozie, iubire, divort, pauze, incapacitatea de a fi impreuna, legatura lor devine rapid o modalitate de continere care sa creeze o baza ulterioara pentru o stare mai buna. Faptul ca grupul nu are pretentia de a fi o terapie, ci se aseaza cu modestie pe tema prudenta a unei experiente de sustinere si atentionare este o realizare importanta dupa parerea mea.

Citeste si:  Tasaturile comportamentale sunt inscrise in ADN-ul copilului

Este o forma economica de meditatie asupra problemelor pe care propria legatura de cuplu le propune. Este o introducere in terapie. Este o experienta pentru cei aflati intr-o terapie care poate sa fie abordata si largita in cadrul proprii terapii sau psihanalize. Este si o invitatie la meditatie pentru ceilalti. Dar cel mai curand grupul se adreseaza celor care intentioneaza sa faca intr-un moment viitor din viata lor o terapie individuala, de cuplu sau de familie si celor care sunt deja prinsi in una.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.