Halena, provocata de disfunctii ale florei bacteriene orale

O echipa de cerectatori japonezi este de parare ca respiratia urat mirositoare este data de activitatea necorespunzatoare a bacteriilor care traiesc in cavitatea bucala, si nu neaparat sa cresterea acestor populatii, ca urmare a igienei deficitare.

Pana in prezent cea mai frecventa cauza a inmultirii bacteriilor din gura, responsabile cu mirosul neplacut, era considerata igiena deficitara. Din acest motiv, tratamentul cel mai indicat era cel cu solutii cu rol antibacterian, insa mirosul neplacut parea sa apara la scurt timp dupa administrarea tratamentului.

Citeste si:  Remedii naturale constipatie

Bacteriile responsabile cu respiratia urat mirositoare sunt considerate membrii, nu intrusi, ai ecosistemului microbial oral, ceea ce sugereaza ca o modificare radicala a structurii populatiei bacteriene poate fi necesara pentru eliminarea completa a halenei.

„Ajustarea structurii florei bacteriene catre un model corect poate fi o alternativa eficienta pentru prevenirea mirosului neplacut al respiratiei”, explica oamenii de stiinta japonezi. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au prelevat 240 de probe de saliva de la pacientii care se confruntau frecvent cu halena. Probele au fost impartite pe doua grupuri, in functie de modelul structural al florei bacteriene.

Citeste si:  Top 3 tipuri de nuci care te feresc de boli

Examinand cele doua modele structurale, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un grup prezenta valori semnificativ mai mici de compusi sulfurosi volatili (implicati in respiratia urat mirositoare), avand in acelasi timp un numar foarte mare de bacterii in saliva prelevata.

Rezultatele demonstreaza clar ca halena este un simptom al functionarii necorespunzatoare a bacteriilor, mai degraba decat a cresterii numarului lor ca urmare a igienei deficitare. Astfel spus, chiar daca numarul de bacterii din cavitatea bucala creste, pentru a nu avea probleme cu mirosul gurii este important ca bacteriile sa-si faca datoria. „Observarea populatiilor de bacterii orale dintr-o perspectiva ecologica mai ampla poate aduce noi informatii cu privire la sanatatea umana si alte afectiuni ale cavitatii bucale”, previzioneaza cercetatorii in numarul din mai al revistei medicale Applied and Environmental Microbiology.

Citeste si:  Rolul bunicilor in educatia copilului

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.