fbpx

Haptonomia, relatia mama-fat

Please select a featured image for your post

Cine ar afirma ca relatia mama-fat se declanseaza o data cu nastere, s-ar insela amarnic. Ca si viitoare mamica, pot sa va spun cu siguranta ca relatia diintre o mama si puiutul ei incepe in momentul in care vezi testu de sarcina pozitiv si sarcina iti este apoi confirmata ecografic. Chiar daca la prima ecografie vezi un simplu punctulet negru si medicul iti spune ca acela este bebelusul tau, tu iubesti punctuletul si inca dinainte de a-ti creste burtica simti afectiune fata de bebelusul care creste in tine. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat relatia mama-fat se dezvolta intr-o adevarata iubire. Ce inseamna haptonomie? Haptomonia este prea putin cunoscuta in Romania, dar este o tehnica destul de folosita in occident. Termenul de haptomonie se refera la stabilirea unei relatii intre doua fiinte umane prin atingere si provine din grecescul hapsis – contact, atingere, simt, sentiment si nomos – lege, regula, norma.
Citeste si:  Mos Niculae isi alege culoarea!
Cu alte cuvinte, prin haptomia natala intelegm acea relatie speciala care se creeaza intre mama si bebelus prin faptul ca mama isi mangaie burtica, ii vorbeste, folosind atingerile si mangaierile ca pe o metoda de a stabili un contact intre mama si fat. Desi am putea banui ca barbatii sunt mai insensibili la astfel de lucruri, haptonomia este aplicabila si tatilor, care se vor simti mai legati de bebelusul lor si vor trai sarcina alaturi de tine.
Cum ajuta haptomonia relata mama-tata-fat? Haptonomia a fost creeata de doctorul Frans Veldman, dupa cel de-al doilea razboi mondial, si a pornit de la principiu ca atingerea poate restabili contractul intre oameni si a stabili o relatie intre acestia. Rolul haptonomiei este acela de a ne ajuta sa constientizam sentimentele noastre si experientele pe care le trai cu ajutorul corpului nostru, atat sentimentele legate de propriile trairi cat si cele legate de altii.
Citeste si:  Succesul intalnirilor amoroase, dat de trasaturi de personalitate
In cazul haptonomiei prenatale, scopul este ca mama sa constientizeze trairile legate de sarcina si sa transforme rectiile pe care corpul le are la sarcina intr-o frumoasa relatie mama-fat. De exemplu, in momentele in care mama experimenteaza simptome neplacute ale sarcinii, cum ar fi greata sau varsaturile, este un momemt potrivit sa isi mangaie burtica si sa vada partea pozitiva a lucrurilor – simptomele de sarcina fac parte din relatia ta cu bebelusul si te asigura ca sarcina decurge normal. Omul este un animal social si se pare ca inca de la primele stadii ale dezvoltarii fetale, bebelusul tau are nevoi sa socializeze. Copilul poate avea sentimente si poate percepe ceea ce se intampla in afara uterului. Haptomonia nu se refera numai la relatia mama-fat ci si la relatia dintre parinti, relatie care pana la urma este cea care se rasfrange asupra tririlor intrauterine ale fatului. Astfel, in sedintele de haptonomie, parintii invata cum sa interactioneze si sa se atinga asfel incat atingerile lor sa fie benefice fatului, tatal invata cum sa fie alturi de mama in sarcina, cum sa o atinga astfel incat mama sa se simta bine in corpul ei, cum poate sa fie alaturi de mama pe parcursul travaliului etc.
Citeste si:  Sunt gravida! Pot face radiografie?
De cand se pot incepe sedintele de haptomonie? Sedintele pot incepe de indata ce mama incepe sa perceapa miscarile fatului, adica in luna a 4a de sarcina. De obicei, mamele care sunt la prima sarcina simt mai tarziu fatul, in jur de 20 de saptamani, in timp ce mamele care sunt la a doua sarcina il vor simti mai repede.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.