fbpx

Herpesvirusurile

Please select a featured image for your post

Ce sunt herpesurile?

Herpesurile sunt afectiuni virale caracterizate prin eruptii cutanate si pe mucoase, grupate in vezicule mici, pe fond hiperemiat in zonele respective ale corpului.

Care sunt formele de herpes?

Formele de herpes cele mai raspandite sunt:

Herpes simplex (HSV) (herpes simplu sau veziculos). Exista herpes simplex de tip 1 (HSV -1) care se caracterizeaza prin vezicule mici, grupate si pline de lichid care apar in mod frecvent in zona faciala si destul de rar in zona genitala si herpes simplex de tip 2 (HSV -2) care se manifesta in zona anogenitala, afectand anusul, penisul, vaginul si colul uterin la cateva zile de la contactul sexual (oral, vaginal, anal) cu o persoana infectata.
Herpes zoster sau zona zoster

Cum se transmite herpes simplex?

Contractarea herpesului simplu se produce, in majoritatea cazurilor, prin pielea deteriorata sau prin membranele mucoase, in contact direct cu bolnavul de herpes sau cu purtatorul de virus, sau, din saliva persoanelor la care nu este evidenta infectia.

In ultimii ani, in ceea ce priveste calea de transmitere prin contact a herpesului, numarul de cazuri de imbolnavire cu transmitere pe cale sexuala este in continua crestere.

Este posibila transmiterea herpesului si prin contact indirect cu materiile infectioase, pe cale aerogena sau de infectarea transplacentara a fatului.

Care sunt factorii care favorizeaza reactivarea herpesului simplex?

Factorii care pot declansa recurenta herpesului simplex sunt:

un sistem imunitar deficitar
expunerea organismului la factori negativi puternici (stres)
leziuni la nivelul gurii
raceala sau gripa
consumul de alimente condimentate excesiv
expunerea zonei faciale la razele solare
perioada de sarcina
variatiile hormonale, la femei, cauzate de menstruatie

Citeste si:  Alimente bogate in magneziu

Cum evolueaza herpes simplex?

Infectia cutanata cu virusul herpes simplex imbraca doua forme distincte:

herpesul primar (pentru persoanele anterior neinfectate);
herpesul recidivant

Dupa disparitia din sangele copilului a anticorpilor transmisi in mod pasiv de la mama (de obicei intre 1-3 ani) organismul devine receptiv la infectia cu virus herpetic. In majoritatea cazurilor (99%) infectia primara a copilului trece neobservata avand drept rezultat doar aparitia in sangele acestuia a anticorpilor neutralizanti si fixatori de complement.

Doar la 1 % din numarul copiilor se observa fenomene pronuntate de boala, asa numitul herpes primar.

Herpesul primar, care de obicei se dezvolta la copii, se manifesta mai frecvent sub forma de gingivostomatita ulceroasa acuta si, mai rar ca vulvovaginita, keratoconjunctivita, eruptii pe fata sau pe trunchi. Exista si cazuri de herpes primar al laringelui, faringelui, pavilioanelor urechilor, al partii pieloase a capului. Afectiunea se caracterizeaza prin aparitia de eruptii viziculoase pe fond de hiperemie si edem si are o serie de simptome caracteristice doar pentru herpesul primar si care se disting de recidivele infectiei. Din aceasta fac parte debutul acut al afectiunii, aria extinsa a leziunilor, prezenta unor fenomene generale pronuntate si a febrei, precum si sporirea brusca in volum a ganglionilor limfatici periferici.

Herpesul primar se instaleaza si la persoane adulte care nu au avut in antecedente contact cu virusul herpetic. Persoana, o data infectata, va ramane cu virusul herpes simplex in organism si va suferi de recidive pe tot parcursul vietii.

Citeste si:  Sanatatea e esentiala

Herpesul recidivant. Daca herpesul primar se intalneste relativ rar, cel recidivant constituie o afectiune destul de raspandita. Eruptiile in herpesul recidivant pot sa se localizeze in orice regiune a pielii si a mucoaselor. Procesul incepe de obicei cu o senzatie de arsura, uneori cu durere usoara la nivelul viitoarelor eruptii. Apoi se instaleaza o hiperemie (inrosire) si edem (umflare), pe fondul carora apar vezicule mici grupate, care, in timp scurt se rup cu epitelizarea ulterioara a eroziunilor din zona marginala (mai frecvent pe mucoasa) sau prin uscarea continutului veziculelor, formand cruste, dupa caderea carora apare o hiperpigmentare a pielii care dispare curand. Durata intregului proces, in cazurile tipice, este de 7-10 zile.

Cea mai frecventa localizare a eruptiei in herpersul recidivant o constituie fata (buze, nas, obraji) si zona anogenitala. Cand eruptia se localizeza in regiunea organelor genitale extrene este posibila extinderea procesului pe mucoasa vaginului si a colului uterin.

Deseori recidivele herpesului sunt insotite de cefalee, indispozitie, insomnie, dereglari digestive.

Din formele atipice de herpes recidivant fac parte forma hemoragica cu continut sangvinolent al veziculelor si forma hemoragico-necrotica, care se caracterizeaza prin formare de necroze la nivelul elementelor herpetice.

La anumiti pacienti recidivele eruptiilor herpetice pe piele pot fi insotite de afectarea organelor interne si a sistemului nervos.

Virusul herpetic mai poate cauza leziuni la ochi, care evolueaza sub forma de keratite, uveokeratite, irite, iridociclite superficiale sau profunde, precum si encefalite herpetice.

Citeste si:  Testul Guthrie

Cum se diagnosticheaza herpesul simplex?

Diagnosticul poate fi stabilit, de catre medicul specialist, pe baza aspectului clinic. In urma efectuarii unui consult medical specializat se poate aprecia daca este necesara si confirmarea de laborator a diagnosticului prin: biopsia cutanata din leziune; frotiu citologic din lichidul veziculelor, cultura virala din lichidul veziculelor, ATC specifici neutralizanti anti-HSV (utili doar pentru stabilirea diagnosticului de herpes simplex primar nu si pentru herpes simplex recidivant); microscopie electronica si tehnici de imunofluorescenta.

Cum se trateaza herpesul simplex?

Tratamentul medicamentos nu vindeca leziunea herpetica. Acesta poate avea rolul de a preveni recidivele sau de a reduce durerea si de a grabi vindecarea leziunilor herpetice. Tratamentul poate include: creme topice sau unguente, medicamente antivirale pe cale orala (prescrise de medicul specialist), antibiotice (in cazul aparitiei unei infectii bacteriene). Tratamentul leziunilor herpetice ale ochilor se realizeaza de catre medicul oftalmolog. Tratamentul local cu corticosteroizi nu da rezultatele scontate in toate formele de infectie herpetica, iar administrarea sistemica a glucocorticoizilor in toate formele de herpes este contraindicata.

Cum putem preveni infectarea cu herpes simplex si transmiterea acestuia?

Infectarea cu herpes simplex si transmiterea acestuia pot fi prevenite prin:

evitarea contactului cu o persoana infectata
pastrarea igienei corporale
dezinfectarea tacamurilor si a veselei in cazul in care o persoana din familie este infectata
folosirea prezervativului, in cazul persoanele active sexual
consultarea unui medic specialist in cazul femeilor gravide care au avut herpes genital
urmarea unui tratament antiviral recomandat de medicul specialist.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.