fbpx

Hidradenita supurativa

Ce este hidradenita supurativa?

Hidradenita supurativa este o afectiune cronica a glandelor sebacee, manifestata prin inflamarea pielii si aparitia de puncte negre si puncte albe, care deseori se maresc si supureaza. Considerata o forma severa de acnee, hidradenita supurativa se declanseaza in jurul glandelor sebacee si a foliculilor de par. Zonele de pe corp frecvent afectate – zona axiala si inghinala spre exemplu – coincid cu localizarea glandelor sudoripare apocrine.

Hidradenita supurativa tinde sa se declanseze dupa pubertate, persistand si agravandu-se in timp. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt necesare, ajutand la ameliorarea simptomelor si prevenirea noilor eruptii.

Care sunt simptomele hidradenitei supurative?

Hidradenita supurativa afecteaza de obicei zonele de pe corp care abunda in glande sebacee si sudoripare (precum axilele, zona inghinala si cea anala), precum si suprafetele de piele supuse frecarii, cum ar fi interiorul pulpei superioare, zona de sub sani sau cea dintre fese. Boala poate afecta o singura zona sau mai multe.

Afectiunea se poate manifesta prin:

portiuni restranse de piele pe care apar mici ciupituri si puncte negre, de obicei distribuite ca doua fasii;
una sau mai multe leziuni (pustule) care contin puroi. Pustulele cresc in diametru, se sparg, iar puroiul iese in afara, avand in unele cazuri un miros respingator. Pustulele pot fi insotite de mancarimi, senzatie de arsura si transpiratie abundenta in zona afectata;
noduli durerosi, de dimensiunea unui bob de mazare, aparuti sub piele. Nodulii pot persista mai multi ani, timp in care devin durerosi si se inflameaza;
leziuni dureroase care supureaza permanent si se vindeca foarte greu sau deloc, ducand, in multe cazuri, la cicatrice sau formarea de „galerii” tubulare, sub piele.

Citeste si:  Catina alba, un superfruct ce lupta cu obezitatea si efectele imbatranirii

Simptomele pot fi agravate de exces ponderal, stres, tulburari hormonale, caldura sau transpiratie excesiva.

Cand mergem la medicul specialist?

Cazurile usoare de hidradenita supurativa pot fi tratate acasa prin masuri de auto-ingrijire, insa daca nu se remarca ameliorarea simptomelor dupa una-doua saptamani de tratament, consultul de specialitate este obligatoriu. In cele mai multe dintre cazuri, tratamentul specializat impune administrarea de medicamente si chiar interventie chirurgicala.

Care sunt cauzele hidradenitei supurative?

Hidradenita supurativa se declanseaza in straturile adanci ale pielii, in jurul glandelor sebacee, glandelor sudoripare si foliculilor de par. Glandele sudoripare apocrine elimina fluide , celule moarte de piele si alte substante catre firul de par. Acestea se amesteca cu uleiurile produse de glandele sebacee, boala producandu-se atunci cand glandele sebacee si terminatiile firului de par se obtureaza cu aceste substante. Ca urmare a acestui blocaj, substantele incep sa se raspandeasca in tesuturile dimprejur, iar bacteriile provoaca infectia si inflamarea acestora.

Citeste si:  Femeile care poarta tocuri inalte au probleme cand renunta la ele

Cauzele blocajului nu sunt cunoscute, insa, unii specialisti sunt de parere ca o serie de factori precum dezechilibrele hormonale, greutatea, fumatul si istoricul familial, pot contribui la declansarea acestei afectiuni. De asemenea, hidradenita supurativa se poate instala si pe fondul altor afectiuni, cum ar fi boala Crohn, boala herpetica sau boala Grave.

Printre factorii de risc se numara si: sexul – femeile sunt mai predispuse; varsta – afectiunea se manifesta, de obicei, intre varsta pubertatii si 40 de ani; factorii genetici – istoricul familial de hidradenita supurativa creste riscul de a dezvolta afectiunea.

Cum se trateaza hidradenita supurativa?

Dupa ce medicul specialist a confirmat diagnosticul – prin anamneza, examinarea zonei afectate si teste de laborator, acesta va prescrie, in functie de gravitate si manifestarea bolii, o serie de directii de tratament:

antibiotice, topice sau orale, pentru a trata infectia si a preveni viitoarele eruptii;
retinoide orale (medicamente derivate de la retinol, vitamina A), pentru a incetini functia glandelor sebacee si a preveni astuparea foliculilor;
antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a calma durerea si a reduce inflamatia;
tratament chirurgical, in special in cazurile severe: incizia si drenajul – constituie o optiune de tratament atunci cand boala afecteaza o zona izolata, insa nu previne noi eruptii fiind de ajutor doar in combaterea, pe termen scurt, a simptomelor; deschiderea tunelurilor si traectelor – se realizeaza prin taierea pielii care acopera eventualele tuneluri formate, care impiedica vindecarea leziunilor si care conduc la formarea cicatricelor, neprotejand insa in fata unor viitoare eruptii; excizia – se refera la indepartarea chirurgicala completa a zonelor de piele afectate, urmata de acoperirea lor cu grefe de piele, in scopul de a trata permanent boala, din pacate insa, fara a elimina riscul ca aceasta sa se manifeste in alta zona.

Citeste si:  III. Distonia oromandibulara (distonia craniana)

Pentru cazurile usoare, puteti apela la masuri de auto-ingrijire. Acestea au rolul de a ameliora simptomele, a accelera vindecarea si a preveni raspandirea infectiei. Pentru a reduce inflamatia puteti aplica comprese calde pe zona afectata, iar pentru a combate infectia folositi pentru spalarea pielii un sapun antibacterian. Pentru a reduce riscul de iritatie evitati sa purtati haine prea stramte sau sa utilizati aparatul de barbierit pentru indepartarea pilozitatii nedorite. Pentru a preveni aparitia unor noi eruptii, unii specialisti recomanda administrarea zilnica de saruri de zinc, care au efect de reglare a sebuumului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.