fbpx

Hipertensiunea arteriala

Please select a featured image for your post

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, de care sufera cam 25-30% din totalul populatiei. Impreuna cu bolile coronariene, ea este cauza a peste jumatate din totalitatea cauzelor de deces.
Aceasta se caracterizeaza prin cresterea tensiunii arteriale cu cel putin 2mm coloana de mercur peste valoarea medie, care se considera a fi 140 mm hg in sistola, atunci cand inima se contracta si 90 mm hg in diastola, cand inima se decontracta. In marea majoritate a cazurilor este crescuta atat presiunea sistolica, cat si cea diastolica. Ea reprezinta forta cu care sangele circulant apasa asupra peretilor arteriali. Termenul tenisune, nu este cel mai potrivit, avand in vedere ca valorile tensionale inregistrate reflecta presiunea cu care circula sangele si nu tensiunea sub care se afla peretele arterial. Factorii care duc la cresterea tensiunii arteriale nu sunt pe deplin cunoscuti. Cei mai importanti sunt: ereditatea, varsta, peste 40-45 ani la barbati si 50-55 ani la femei, fumatul, consumul crescut de alcool, stresul prelungit, obezitatea, sedentarismul, un regim de viata dezordonat si dezechilibrat, efortul muscular, excitatiile psihice (emotiile, frica, spaima si groaza), regim alimentar hipersodat.
In acelasi timp, o afectiune localizata la nivelul unui organ poate determina cresterea tensiunii arteriale, cum ar fi: diabetul zaharat, boli endocrine, cardiovasculare, renale, neurologice. In aceste cazuri, vorbim despre o tensiune arteriala secundara, care in mod evident trebuie tratata, dar in acelasi timp trebuie gasita si tratata boala in cadrul careia hipertensiunea este numai un simptom.
Citeste si:  Cum sa avem grija de sanatatea rinichilor
Boala hipertensiva atinge mai frecvent persoanele trecute de 40 de ani, cu o frecventa mai mare la femei, decat la barbati. Explicatia ar putea fi data de schimbarile hormonale ce au loc in organismul femeii dupa intrarea acesteia in menopauza.
Valorile tensiunii arteriale cresc in raport direct proportional cu varsta, iar dupa 50 de ani exista o tendinta de crestere mai rapida a presiunii sistolice in raport cu cea diastolica.
Citeste si:  Sanofi-aventis lanseaza un studiu international de faza III pentru tratarea sclerozei in placi
Cresterea progresiva a tensiunii arteriale in cursul vietii nu este generalizata si nici la fel la toti bolnavii, aceasta depinzand de un numar mare de factori favorizanti. Hipertensiunea arteriala se manifesta adesea fara simptome. In faza initiala bolnavul poate simti batai puternice ale inimii, dureri de cap, zgomot in urechi, insomnie, oboseala.Ulterior pot fi atacate inima, rinichii si vasele cerebrale. De aceea se considera ca hipertensiunea poate fi periculoasa, datorita complicatiilor pe care le genereaza in organism:slabirea muschiului inimii si infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, hemoragii retiniene, insuficienta renala cronica. Tratamentul hiperetensiunii arteriale consta in primul rand in eliminarea factorilor de risc, la adoptarea unui regim de viata sanatos din punct de vedere alimentar (regim hiposodat, limitarea consumului de alcool, grasimi, zahar), evitarea stresului prelungit, practicarea exercitiilor fizice (mersul pe bicicleta, inotul, mersul pe jos), renuntarea la fumat.
Citeste si:  Supa de pui, remediu impotriva hipertensiunii arteriale
Daca toatea acestea nu sunt de ajuns bolnavii, supusi unui control medical ce evalueaza riscul cardiovascular global, trebuie sa urmeze un tratament medicamentos pentru scaderea tensiunii arteriale prescris de specialist. Avand in vedere ca hipertensiunea arteriala permanetizata poate avea consecinte foarte grave, adesea fatale pentru viata omului, controlul medical periodic, este deosebit de important, fiind o conditie obligatorie in depistarea si tratarea corespunzatoare a acesteia. Cresterea progresiva a tensiunii arteriale in cursul vietii nu este generalizata si nici la fel la toti bolnavii, aceasta depinzand de un numar mare de factori favorizanti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.