fbpx

Hipertermia (socul termic)

Ce este hipertermia (socul termic) si care sunt cauzele declansarii ei?

Socul termic este cauzat de expunerea la temperaturi externe ridicate care duc la cresterea anormala a temperaturii corpului (in cazuri severe putand depasi 40 grade C). Hipertermia poate fi de efort sau neasociata cu un efort fizic. Exercitiile fizice intense efectuate in aer liber pe timp de canicula pot genera o caldura prea mare pentru ca organismul sa o poata regla, mecanismele naturale de reglare a temperaturii fiind perturbate de caldura si umezeala din mediul extern. Alti factori, precum consumul insuficient de lichide poate agrava starea.

Hipertemia neasociata cu un efort fizic este in mod tipic indusa de medicamentele care reduc vasodilatatia, transpiratia si celelalte mecanisme de reglare a temperaturii. Printre aceste medicamente se numara anticolinergicele, antihistaminicele, psihotropele si diuretice. In egala masura, consumul de droguri, precum amfetaminele, cocaina si LSD, pot produce hipertermie. In acest caz, toleranta organismului pentru temperatura de mediu excesiva poate fi limitata.

Hipertermia maligna este o reactie rara la un anestezic frecvent utilizat (halotan) sau o reactie la un blocant neuromuscular denumit succinilcolina. Hipertermia maligna este o afectiune genetica si poate fi fatala.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitiei hipertermiei (socul termic)?

Factorii care predispun la aparitia hipertermiei (socul termic) sunt:

absenta aclimatizarii
obezitatea
afectunile degenerative ale cordului si vaselor de sange, cu scaderea capacitati de transport a caldurii din profunzime spre suprafata corpului
alcoolismul
deshidratarea

Citeste si:  Simptomele intolerantei la lactoza

Care sunt simptomele hipertermiei (socul termic)?

Hipertermia (socul termic) poate debuta brusc, fara perioada prodromala, cu pierderea constientei, sau lent, pana la 5 zile, cu ameteli, slabiciune, sincopa, greturi, varsaturi, uneori crampe musculare si dispnee; incetarea sudoratei precede socul.

Perioada de stare e caracterizata prin trei manifestari, deosebit de importante pentru stabilirea diagnosticului:

anhidroza intregii suprafete cutanate, pielea fiind calda si uscata, congestionata si uneori cianotica, in cazuri severe aparand si pete purpurii
hipertermia de 41-43°C
prezenta simptomelor si semnelor de atingere cerebrala, cu usoara confuzie si dezorientare, urmate de delir, convulsii si coma. Colapsul central sau periferic e inconstant. In faza avansata pot apare semne de soc: paloare, cianoza, hipotensiune, tahicardie, oligurie.

Cum se poate diagnostica hipertermia (socul termic)?

Diagnosticul diferential si determinarea gravitatii afectiunii se stabilesc prin examene de laborator. Trebuie mentionat ca, la efectuarea examenelor de labortator, nu apar:

modificari electrolitice in sange sau hemoconcentrate, cu exceptia unei usoare cresteri a ureei si azotului neproteic (in rare cazuri)
hiperkaliemia (indica un prognostic grav)
leucocitoza si trombopenie (in rare cazuri)
cresterea bilirubinei serice si icter (indica afectarea functiei hepatice)

Cum evolueaza hipertermia (socul termic)?

Evolutia este diferita de la pacient la pacient. Mortalitatea de peste 10%, in primele 24 de ore, depinde de promptitudinea si corectitudinea interventei. Este posibila revenirea completa, dar cu persistenta unor tulburari ca:

Citeste si:  A sasea luna de sarcina

instabilitate, timp de 3-21 zile, a temperaturii corporale, cu posibilitatea unei noi cresteri revenire lenta, dupa mai multe zile, a sudoratiei normale
instalarea unor sechele cu tulburari mintale, in caz de coma prelungita
hipersusceptibilitate la noi socuri

Cum tratam hipertermia (socul termic)?

Tratamentul hipertermiei depinde de cauze, unele forme putand fi tratate prin masuri de auto-ingrijire, iar altele constituind urgente medicale.

Cazurile usoare de hipertermie de efort pot fi tratate prin masuri de auto-ingrjire, precum consumul de lichide si repaus intr-o zona racoroasa.

Hipertermia produsa de anumite medicamente este frecvent tratata prin intreruperea administrarii respectivului medicament si, in unele cazuri, cu medicatie menita sa le anuleze efectul. Medicamentele recomandate de obicei pentru reducerea febrei, cum sunt paracetamolul si aspirina, se dovedesc complet ineficiente in tratarea hipertemiei.

Cand temperatura corpului este ridicata semnificativ, se folosesc metode mecanice pentru scaderea ei si recapatarea abilitatii naturale a corpului de a-si regla temparatura. Se folosesc tehnice pasive, precum repaus intr-o camera racoroasa sau intr-o zona umbroasa, indepartarea hainelor; precum si tehnici active, cum ar fi aplicarea de comprese reci pe frunte, gat si trunchi, consumul necesarului de lichide, folosirea unui ventilator sau dezumidificator.

Citeste si:  1% din populatia tarii sufera de poliartrita reumatoida

O alta metoda este cea a imersiunii intr-o cada cu apa calduta, pentru a indeparta in mare masura surplusul de caldura intr-un timp scurt. Cu toate acestea, nu se recomanda imersiunea in apa foarte rece, deoarece aceasta provoca constrictia vaselor de sange si impiedica astfel caldurii sa iasa din corp.

Daca temperatura corpului ajunge la 40 grade C sau daca pacientul isi pierde cunostinta ori prezinta semne de confuzie, hipertermia este considerata urgenta medicala si impune ajutor medical specializat. In spital, pacientii cu hipertermie pot fi supusi unor masuri de tratament mai drastice, precum hidratarea intravenoasa, spalaturi gastrice cu solutie salina inghetata si chiar hemodializa.

Care sunt metodele profilactice in cazul hipertermiei (socul termic)?

Pentru a evita hipertermia, medicii specialisti ne recomanda urmatoarele:

Purtati imbracaminte de bumbac care permite corpului sa transpire
Consumati cat mai multe lichide chiar daca nu simtiti senzatia de sete
Evitati zonele cu temperaturi ridicate si nu va expuneti timp indelungat la soare
Nu consumati in exces cafea, alcool sau nicotina

Foarte important! Expunerea organismului la temperaturi ridicate poate duce la agravarea unor afectiuni preexistente, dintre care enumeram:

hipertensiunea arteriala poate suferi modificari datorate suprasolicitarii cardiovasculare, ce poate favoriza ateroscleroza coronariana
litiaza renala
tulburarile motorii gastrice
gastritele si enterocolitele
dermatozele cronice, hiperhidroza si piodermitele
scaderea ponderala
bradicardia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.