fbpx

III. Distonia oromandibulara (distonia craniana)

Please select a featured image for your post

Distonia oromandibulara (distonia craniana) afecteaza fata, gura si maxilarul si se caracterizeaza prin contractii involuntare ale acestora, care produc dificultati de inchidere si deschidere a gurii, afectand deseori mestecatul si vorbirea. Poate fi primara sau secundara.

Care sunt simptomele distoniei oromandibulare?

Simptomele oromandibulare se declanseaza de obicei atunci cand sunt efectuate anumite sarcini, precum vorbirea sau mestecatul. In mod paradoxal, unii oameni remarca o diminuare a simptomelor atunci cand incep sa vorbeasca sau sa mestece. Dificultatile la inghitire pot fi un aspect comun al distoniei oromandibulare daca maxilarul este afectat, iar spasmele limbii pot contribui negativ in acest sens.

Citeste si:  Emo Kids in Romania

Distonia oromandibulara indusa de consumul de droguri se manifesta la nivelul muschilor faciali. Simptomele pot persista si in timpul somnului.

Distonia oromandibulara debuteaza de obicei la varsta adulta, intre 40 si 70 de ani, afectand mai mult femeile decat barbatii.

Care sunt cauzele distoniei oromandibulare (distonia craniana)?

Distonia oromandibulara poate fi primara, adica este singurul simptom neurologic sau poate fi declansata de expunerea la droguri sau tulburari precum boala Wilson.

Citeste si:  Fuga de grasimi nu te ajuta sa slabesti, avertizeaza specialistii

Cum poate fi diagnosticata distonia oromandibulara (distonia craniana)?

Diagnosticul de distonie oromandibulara se bazeaza pe informatiile provenite de la pacient si din examenul fizic si neurologic. In prezent, nu exista un singur test care sa confirme diagnosticul. Distonia oromandibulara nu trebuie confundata cu artroza temporomandibulara, care este o afectiune artritica.

Cum se trateaza distonia oromandibulara (distonia craniana)?

Tratamentul distoniei oromandibulare trebuie sa fie perfect adaptat pacientului. O multitudine de medicamente orale s-au dovedit a aduce beneficii pentru pacienti. Aproximativ o treime dintre simptome se amelioreaza prin administrarea de clonazepam, trihexifenidil, diazepam, tetrabenezina si baclofen. La alti pacienti, eficiente sunt injectiile cu toxina botulinica in muschii maseter, temporal si pterigoidul lateral.

Citeste si:  Ce inseamna sa fii mama

Simptomele se pot ameliora si prin mici trucuri senzoriale precum atingerea usoara a buzelor si barbiei, mestecatul gumei, rosul unei scobitori sau presiunea exercitata cu un deget sub barbie.

Revenire la „Distoniile focale” >>>

Revenire la articolul principal >>>

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.