II. Distonia cervicala (torticolis spasmodic)

Please select a featured image for your post

Distonia cervicala afecteaza gatul si umerii, muschii acestora contractandu-se involuntar ceea ce duce la miscari anormale si posturi incorecte ale capului si gatului. Miscarile pot fi sustinute (tonice), intermitente (clonice) sau combinate. Distonia cervicala poate fi primara sau secundara.

Care sunt simptomele distoniei cervicale (torticolis spasmodic)?

In cazul in care contractiile sunt sustinute, simptomele pot include postura anormala a capului si a gatului. Daca spasmele sunt intermitente, atunci se pot produce miscari spasmodice ale capului. Severitatea distoniei cervicale variaza de la usoara sau grava.

Citeste si:  Merele reduc colesterolul si ajuta la scaderea in greutate

Distonia cervicala poate debuta in zona gatului si se poate extinde la umeri, insa simptomele se stabilizeaza de obicei in cinci ani de la declansare. Aceasta forma de distonie focala nu se poate agrava astfel incat sa se raspandeasca mai mult de zona gatului si a umerilor sau sa se generalizeze. Accidental, pacientii cu distonie cervicala pot dezvolta si alte forme de distonie focala.

Care sunt cauzele distoniei cervicale?

Distonia cervicala poate fi primara – adica este aparent singura tulburare neurologica manifestata de pacient, sau declansata de cauze secundare, cum sunt traumatismele fizice.

Citeste si:  Jucarii bebelusi

Cum poate fi diagnosticata distonia cervicala?

Diagnosticul distoniei cervicale se bazeaza pe anamneza si pe examenul fizic si neurologic. In prezent nu exista un singur test care sa confirma diagnosticul. Distonia cervicala nu trebuie confundata cu alte conditii medicale care cauzeaza anomalii ale gatului, precum malformatiile congenitale sau problemele ortopedice locale ale gatului sau afectiuni oftalmologice in care capul este aplecat pentru a compensa vederea slaba. Uneori distonia cervicala este diagnosticata gresit drept artrita sau torticolis.

Citeste si:  Substantele de contrast nu pun in pericol viata pacientului

Cum se trateaza distonia cervicala ?

Injectiile cu toxina botulinica si o serie de medicamente cu administrare orala (precum trihexifenidil, benztropina, bromocriptina, amantadina sau diazepam) pot consistitui tratamente efeciente ale tulburarii. O alta optiune de tratament poate fi denervarea selectiva sau, mai nou, stimularea profunda chirurgicala a creierului.

Se poate apela la fizioterapie, pentru reducerea durerii si cresterea mobilitatii, precum si la terapii complementare si tehnici de relaxare, cu scopul de ameliorare a durerii si disconfortului.

Revenire la „Distoniile focale” >>>

Revenire la articolul principal >>>


Un comentariu
  1. De ce nu se lupta domnii doctorii pentru introducerea toxinei prin spital deoarece ste foarte scumpa si este singurul nostru remediu pentru torticolis,ce ne facem se stie ca este foarte scumpa si noi depindem de ea,unde trebuie sa apelam sa se introduca prin spital?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.