fbpx

IV. Distonia laringiana (disfonie spasmodica)

Please select a featured image for your post

Distonia laringiana (disfonie spasmodica)implica contractia involuntara a corzilor vocale, ceea ce duce la pauze in vorbire si afectarea calitatii vocii. Una dintre trasaturile caracteristice cele mai comune o constituie „pauzele” repetate in vorbire.

Care sunt simptomele distoniei laringiene (disfonie spasmodica)?

Disfonia spasmodica poate fi de doua tipuri: aductoare sau abductoare. Forma mai comuna, cea aductoare, se manifesta prin intensificarea contractiilor in timpul vorbirii, muschii afectati fiind cei care apropie corzile vocale. Vocea ajunge sa sune strangulata, deseori cuvintele fiind rostite abrupt si terminate brusc. In forma abductoare, muschii afectati sunt cei care separa corzile vocale. Vocea este mai degraba soptita. Simptomele se pot ameliora sau pot disparea cand pacientul rade sau canta. Multe simptome variaza pe durata zilei, se agraveaza in anumite situatii – cum este vorbitul la telefon sau, se intensifica in situatii stresante.

Citeste si:  Daniel Craig: "Am renuntat la fumat si fac sport de cinci ori pe saptamana"

Care sunt cauzele aparitiei distoniei laringiene (disfonie spasmodica)?

Disfonia spasmodica debuteaza de obicei intre 40 si 50 de ani. Consensul medical este ca aceasta afectiune este o tulburare a sistemului nervos central si o forma locala de distonie. Cercetarile arata ca mecasnismele implicate in declansarea bolii includ factori genetici, inflamatori si/sau traumatisme, care pot duce la modificari ale sistemului nervos central.

Citeste si:  Barbatilor le place sa manance carne, iar femeilor, fructe si legume

Cum diagnosticam distonia laringiana (disfonie spasmodica)?

In mod frecvent, disfonia spasmodica este una dintre tulburarile din patologia logopedica diagnosticate gresit. Deoarece nu exista un test specific pentru confirmarea diagnosticului, acesta tine de abilitatea specialistului de a identifica semnele si simptomele in absenta altor afectiuni care sunt similare disfoniei spasmodice. Este important ca o echipa multidisciplinara de specialisti sa evalueze pacientul si sa ofere un diagnostic corect. Echipa include de obicei un logoped, un neurolog si un otolaringolog.

Cum se trateaza distonia laringiana (disfonie spasmodica)?

Optiunea de tratament pentru majoritatea cazurilor de disfonie spasmodica include injectii regulate cu toxina botulinica in muschii corzilor vocale. Terapia vocala este deseori inclusa in planul de tratament, in special inainte si dupa injectii. Medicamentele orale nu se dovedesc foarte eficiente pentru ameliorarea simptomelor. In unele cazuri se poate apela la o interventie chirurgicala denumita denervare si reinervare laringiana selectiva.

Citeste si:  Eveniment caritabil pentru copiii cu deficiente de auz si vaz - 19 mai

Logoterapia poate ajuta la minimizarea spasmelor si efectelor acestora. Oboseala este deseori o componenta semnificativa a distoniei laringiene, deoarece vorbirea necesita eforturi mari din partea pacientului. Tehnicile de logoterapie se pot axa pe controlul respiratiei si pe folosirea respiratiei pentru reducerea efortului de vorbire.

Revenire la „Distoniile focale” >>>

Revenire la articolul principal >>>

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.