I. Blefarospasmul

Please select a featured image for your post

Este o forma de distonie focala care afecteaza ochii si se caracterizeaza prin intensificarea clipitului si inchiderea involuntara a ochilor. Poate fi primar sau secundar. Pacientii cu blefarospasm au o vedere normala, aceasta fiind afectata doar de inchiderea fortata a pleoapelor.

Care sunt simptomele blefarospasmului?

Tulburarea debuteaza gradual cu intensificarea clipitului si/sau iritatii ale ochilor. In stadiile incipiente, simptomele pot fi declansate de lumini intense, oboseala sau stari emotionale puternice. De cele mai multe ori afecteaza ambii ochi. Spasmele apar frecvent pe timpul zilei si dispar atunci cand pacientului doarme, simptomele putandu-se ameliora dupa o perioada de odihna.

Citeste si:  Aerofagia

Blefarospasmul poate aparea insotit de distonia gurii sau a mandibulei (distonie oromandibulara), in acest caz tulburarea purtand denumirea de sindromul Meige. In sindromul Meige, spasmele pleoapelor sunt acompaniate de inchiderea sau deschiderea involuntara a gurii, grimase sau chiar iesirea limbii in afara.

Care sunt cauzele aparitiei blefarospasmului?

Blefarospasmul poate aparea fara o cauza cunoscuta sau poate fi ereditar. Tulburarea poate fi secundara, in urma expunerii la anumite droguri/medicamente sau se poate manifesta alaturi de alte afectiuni, precum boala Parkinson sau boala Wilson.

Citeste si:  Primul chirurg oftalmolog roman propus in Comitetul Director al ESCRS - Dr. Ozana Moraru

Cum poate fi diagnosticat blefarospasmul?

Diagnosticul de blefarospasm se pune in urma informatiilor primite de la pacient si examenului fizic si neurologic. In prezent, nu exista un test specific care sa indice prezenta acestei tulburari.

Cum se trateaza blefarospasmul?

Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru blefarospasm este injectarea regulata a muschilor afectati cu toxina botulinica. Tratamentul medicamentos poate include clonazepam, lorazepam si trihexifenidila. In cazul in care tratamentul injectabil sau medicamentos nu da rezultate, se poate recurge la miectomia chirurgicala, care presupune indepartarea muschilor afectati, pentru ameliorarea simptomelor.

Citeste si:  Eva Mendes: "Salile de gimnastica sunt urate si zgomotoase!"

Revenire la „Distoniile focale” >>>

Revenire la articolul principal >>>


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.