Igiena corecta a urechii

Urechea este organul auzului si al echilibrului, iar traumele si acumularea de cerumen (ceara) pot duce la pierderea partiala sau totala a acestor simturi. De aceea, igiena corecta a urechii este importanta nu numai pentru un aspect ingrijit, ci si pentru sanatate.

Principala grija in legatura cu igiena urechii este cerumenul, acea secretie galbuie si grasa, compusa din colesterol, trigliceride si acizi. Cerumenul este produs de glande mici, situate in peretele canalului auditiv si, ca orice secretie, are rolul de a curata. Particulele mici de praf sau alte substante nocive, care patrund in canalul auditiv sunt prinse in cerumen, inainte sa poata ajunge la urechea mijlocie si interna. Muschii canalului auricular imping cerumenul in afara si, odata cu el, substantele nocive. Desi este neplacut vazului, cerumenul este indispensabil pentru sanatatea urechii. In lipsa lui, orice particula de praf s-ar depune direct pe timpan.

Pe de alta parte, fara o igiena corespunzatoare, cerumenul se intareste si formeaza asa-zisul dop de ceara, care acopera timpanul, slabind auzul si echilibrul. Dopul poate fi scos numai de catre medicul ORL-ist, iar extragerea poate sa fie neplacuta, chiar dureroasa. Uneori nu se poate de la prima consultatie si este nevoie sa fie inmuiat mai intai, cu ajutorul unei substante speciale.

Citeste si:  Dusmanul din umbra

Ca si incazul altor organe, nici lipsa completa a igienei nu e buna, dar nici igiena excesiva.

Pentru curatarea urechii sunt foarte des folosite betigasele de plastic cu o bucata de vata in capat, pe care majoritatea persoanelor le introduc in canalul auditiv, pentru a scoate ceara. De fapt, aceste betigase sunt facute pentru a curata pavilionul urechii (cartilajul exterior) si pliurile sale, nu pentru a fi introduse in ureche. Ce risti daca le folosesti incorect? In primul rand, intr-o clipa de neatentie poti sa-ti ranesti timpanul. Se poate intampla mai ales la copiii mici. In al doilea rand, folosirea betigaselor este inutila pentru ca, desi scot o parte din cerumen, o cantitate mai mare este impinsa inauntru, catre timpan, impreuna cu praful si murdaria pe care a acumulat-o. Astfel creste riscul infectiilor si se grabeste formarea dopului de ceara. In sfarsit, folosirea repetata a betigaselor raneste canalul auditiv (nu este neaparat sa simti) si o zgarietura cat de mica este punctul de plecare al unei infectii. Acelasi efect il pot avea castile de telefon sau MP3 player, mai ales cele de tip in-ear, care se introduc in canalul auditiv.

Citeste si:  Alergia

Cum se face igiena corecta a urechii? Cel mai important: nu introduce nimic pe canalul auditiv (betigase, scobitori, agrafe, unghia, etc.). Spala pavilonul urechii, cu apa si sapun, apoi sterge-l bine. La nevoie, curata si intrarea in canalul auditiv, dar cu buricul degetului, nu cu unghia. Asta ar trebui sa fie de ajuns. Nici nu scoti cerumenul care are si el rolului sau, nici nu impingi nimic inauntru. Daca secretia devine mai abundenta si aceasta metoda de igiena nu mai este de ajuns, probabil ca ceva nu este in regula si trebuie sa consulti medicul.

Mai nou, se gasesc in farmacii spray-uri speciale pentru curatarea urechii. Acestea includ un tub care se asaza la intrarea canalului auditiv pentru a directiona corect jetul de lichid. Substantele continute dizolva usor cerumenul si il scot afara, odata cu lichidul. Nu ramane decat sa speli pavilionul urechii, cu apa si sapun. Spray-urile auriculare exista si in varianta pentru copii sau pentru uz frecvent. Chiar daca nu sunt absolut necesare pentru o ureche sanatoasa, spray-urile pot fi de ajutor in prevenirea dopurilor de ceara.

Citeste si:  Interzis copiilor sub 3 ani

Daca mergi des la piscina sau strand, urechile sunt mai expuse bacteriilor din cauza contactului cu apa. Principalul pericol este otita externa (sau „urechea inotatorului”), o infectie a canalului auditiv, provocata de bacterie sau o ciuperca. In mod normal, canalul auditiv are propria sa modalitate de a se apara, dar devine vulnerabil din cauza leziunilor mici (provocate de betigase, casti, unghii) si din cauza apei, care micsoreaza aciditatea urechii, permitand dezvoltarea germenilor. Pentru a preveni otita, cel mai simplu este sa-ti pastrezi urechile uscate, folosind o casca de inot sau dopuri. Dopurile de urechi se gasesc la farmacie si, in mod ideal, sunt facute dintr-un material moale, maleabil, care nu raneste canalul auditiv si se muleaza dupa forma lui.


4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.