Igiena este principala arma impotriva virusilor

Please select a featured image for your post

Masurile simple si deloc costisitoare de igiena, precum spalarea frecventa a mainilor, purtarea mastilor de protectia si izolarea bolnavilor ofera o arma de aparare eficienta impotriva gripei si altor virusi respiratori, se arata intr-un studiu publicat recent.

Echipa de cercetatori a analizat rezultatele oferite de 59 de teste clinice privind masurile de protectie impotriva microbilor, urmarind evolutia unor patogeni precum virusul gripei comune, virusul care provoaca Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) si virusul influenza (excluzand H1N1). Studiul s-a axat pe analiza cazurilor pacientilor infectati atunci cand aceste masuri de protectie au fost folosite, comparative cu situatiile in care nu s-au luat masuri de protectie, fara a fi luata in calcul administrarea de vaccinuri si medicatie antivirala.

Citeste si:  Reabilitare pacienti cu cancer

In mediul spitalicesc, se arata in studiu, spalarea cu regularitate a mainilor (de mai mult de 10 ori pe zi), purtarea mastilor de protectie, manusilor sterile si sorturilor chirurgicale s-au dovedit eficiente impotriva raspandirii virusilor respiratori, in special daca se apela la toate aceste masuri.

Acasa, igiena de baza, in special a copiilor mici, a ajutat in egala masura la prevenirea transmiterii virale. La fel de eficienta s-a dovedit izolarea persoanelor infectate cu virusul gripal, pana la vindecarea completa, de restul membrilor familiei, in special a celor cu risc crescut, adica varstnicii, copii si imuno-compromisii.

Citeste si:  Atunci cand cel mic e timid

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.