
Peste 120 de persoane au fost prezente la cursul organizat de Colegiul Farmacistilor Alba, printre vorbitori numarandu-se lectori de renume precum prof. farm. Marius Bojita, conf. dr. Lorena Filip si asist. univ. dr. Codruta Maier. In cadrul evenimentului Conf. dr. Lorena Filip a sustinut prezentarea „Acizii grasi Omega-3 si sanatatea umana”, furnizand informatii deosebit de utile privind grasimile esentiale si importanta mentinerii unui raport optim Omega 6/Omega 3.
Participantii au recapitulat notiuni de baza legate de structura lipidelor alimentare, cu 24 de acizi grasi comuni – catene liniare formate in general din numar par de atomi de C, care difera intre ei prin lungimea lantului de atomi de carbon si gradul de nesaturare, impartindu-se in: AG saturati (AGS), AG nesaturati (AGNS): Mononesaturati (MUFA), Polinesaturati (PUFA). Exista 2 clase mari de PUFA: clasa omega-6 si clasa omega-3. Se recomanda ca aportul de lipide prin alimente sa fie mai mic sau egal cu 30% din energia totala a dietei – pentru un adult sanatos. Acizii grasi EPA, DHA apartin clasei Omega 3 si sunt specifici lipidelor din peste. Raportul optim Omega 6/Omega 3 este de 2:1-3:1!
Dieta moderna este bogata in Omega 6 (grasimile de origine animala, uleiurile vegetale din seminte de cereale: porumb, floarea soarelui), cu un raport Omega 6/Omega 3 estimat intre 8:1 si 12:1. Deoarece raportul optim omega 6/Omega 3 este de 2:1 – 3:1 se recomanda ca dieta sa fie corectata prin aport suficient de Omega 3. Pentru a reechilibra raportul Omega-6 / Omega-3 se recomanda: consumul alimentelor bogate in Omega-3; reducerea consumului de carne de la animale hranite industrial; cresterea consumului de carne de la animale hranite natural si a consumului de peste; reducerea consumului de uleiuri vegetale bogate in Omega-6 (ulei de floarea soarelui de exemplu); reducerea consumului de alimente procesate (fast-food, mezeluri etc).
Cresterea cu 1% a cantitatii de Omega 3 din alimente reduce cu 40% riscul de infarct!
Conform recomandarilor AHA (American Heart Association) persoanele diagnosticate cu boala coronariana trebuie sa primeasca zilnic 1 g EPA/DHA. Aportul, conform OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii) pentru femeile gravide trebuie sa fie cel putin 2,6 g de acizi grasi dintre care 100-300mg DHA.
Sursa: Comunicat de presa Houston NPA privind „Curs creditat cu 40 puncte EFC organizat de Colegiul Farmacistilor Alba pentru farmacistii din judet”