Imunoterapia antialergica: un tratament cu o traditie de 100 de ani

Antihistaminicele si steroizii nazali constituie optiuni de tratament viabile pentru pacientii cu forme usoare de alergie, insa imunoterapia antialergica pare a fi preferata pentru obtinerea unor efecte terapeutice de durata si pentru preintampinarea reaparitiei simptomelor suparatoare. Recent, American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) a sarbatorit 100 de ani de la prima folosire a acestei metode terapeutice.

Persoanele care sufera de alergii se afla in situatia de a le fi prescrise numeroase medicamente pentru tinerea sub control si ameliorarea simptomelor. Din acest motiv, specialistii privesc imunoterapia antialergica drept o optiune de tratament preferata.

Citeste si:  Bunica in locul mamei

„Este singurul tratament al alergiilor despre care s-a demonstrat ca previne progresia bolii alergice, reduce riscul de astm si isi mentine efectele mult timp dupa incheierea sa”, a explica dr. Bobby Lanier, director medical al ACAAI. „Studiile au demonstrat ca imunoterapia antialergica reduce nevoia de a se administra o medicatie suplimentara, precum si costurile implicate de controlul alergiilor. Si, spre deosebire de medicamente, imunoterapia antialergica s-a dovedit un tratament sigur pentru copii, varstnici si femei insarcinate”.

Citeste si:  "Sa protejam impreuna copilaria", o campanie a Societatii Romane de Pediatrie pentru parinti mai informati si copii mai sanatosi

Primul studiu care a evaluat efectul vaccinarii impotriva alergiei la polen a fost publicat in 1911. De atunci, imunoterapia antialergica a fost folosita cu eficacitate si impotriva altor alergeni, precum mucegaiul, insectele sau animalele, precum si in tratamentul astmului alergic. Tratamentul vizeaza mai degraba sursa suferintei pacientului, si nu simpla ameliorare a simptomelor, procedura de imunizare incepand cu injectii ce contin cantitati mici de „extracte” purificate din substantele care cauzeaza reactia alergica.

Citeste si:  Bebelusul si calatoriile cu masina

In prezent, la nivel mondial, sunt investigate si alte metode de administrate a „extractelor”. Dintre acestea cea mai promitatoare pare a fi imunoterapia sublinguala, care presupune absorbtia alergenilor in organism prin dropsuri sau tablete pe care pacientul le tine sub limba. In locul injectiei, alergenii sunt absorbiti prin tesuturile cavitatii bucale. Metoda este inca supusa investigatiilor in Statele Unite, precum si in unele tari din Europa si America Latina.

Sursa: American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.