In Romania, circa 880.000 de copii au o problema de sanatate mintala

La nivelul anului 2007, se estimeaza ca 880.709 de copii din Romania intruneau criteriile de diagnostic pentru o problema de sanatate mintala, dintre care 572.461 copii cu tulburari de anxietate, 220.177 copii cu ADHD, 154.124 copii cu depresie, 88.070 copii cu tulburare de conduita, 44.035 copii cu schizofrenie si tulburari psihotice si 8.807 cu autism, se arata in prima cercetare calitativa „Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania”, realizata de Organizatia Salvati Copiii cu sprijinul metodologic al CURS.

Problemele medicale pe care le au acesti copii implica, de cele mai multe ori, traume suplimentare, cauzate de dificultatile integrarii sociale, a celei scolare, dar si de accesul la tratament de specialitate. In prezent, ingrijirile de sanatate mintala pentru copiii si adolescentii in Romania se concerteaza in spitale de psihiatrie sau sectii de psihiatrie infantila din alte tipuri de unitati sanitare. Exista, de asemenea, aproximativ 20 de centre de sanatate mintala pentru copii si adolescenti. Cu toate acestea, domeniul este insuficient definit, iar mecanismele de integrare in sistem a copiilor care sufera de tulburari de sanatate mintala necesita o buna organizare, releva studiul „Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania – Cercetare sociala calitativa” realizat de Organizatia Salvati Copiii.

Citeste si:  Cum sa incurajezi activitatile artistice ale copilului

Cercetarea a utilizat metode de tip calitativ, care au urmarit perceptiile si atitudinile specialistilor din domeniul sanatatii mintale, dar si a profesorilor si parintilor copiilor cu tulburari din acest spectru. Pentru a obtine o imagine de ansamblu, cercetarea calitativa a fost extinsa, in afara medicilor specializati in psihiatrie infantila sau neuro-psihiatrie infantila si a psihologilor clinicieni/psihoterapeutilor, la nivelul medicilor de familie, medicilor pediatri, consilierilor scolari, cadrelor didactice, parintilor de copii care sufera de tulburarile mentionate mai sus si reprezentantilor directilor de asistenta sociala si protectie a drepturilor copilului. Metodele de cercetare folosite au fost Focus Group-ul si Interviul individual in profunzime, metode ce permit investigarea detaliata a perceptiilor si atitudinilor subiectilor.

Citeste si:  Un plasture contraceptiv ar putea inlocui in curand pilulele

Principala problema subliniata de catre participantii la interviuri este faptul ca sistemul public de sanatate mintala pediatrica este excesiv orientat spre aspectele curative in detrimentul preventiei. Un alt punct slab este dat de numarul insuficient de specialisti din sistem. In majoritatea centrelor de sanatate mintala, dar si a sectiilor de psihiatrie infantila unde au avut loc interviuri, unele categorii de specialisti sunt insuficient reprezentate (psihologii clinicieni – posturile exista, de regula, dar nu sunt ocupate), iar alte categorii nu sunt deloc prezente: asistenti sociali, ergoterapeuti, logopezi etc. Astfel, posibilitatile de interventie in familie, de identificare a factorilor psihotraumatizanti din mediul din care provine copilul in cauza sunt reduse.

Citeste si:  Carrie Underwood se mentine in forma notand tot ceea ce mananca si calculand caloriile

Un alt impediment identificat de specialistii, care au participat la interviuri, este reticenta parintilor, fapt care se traduce in amanarea prezentarii la medic sau in solicitarea ajutorului de specialitate pana in momentul in care simptomele sunt evidente si parintele nu mai poate „stapani” copilul ori acesta are dificultati evidente in a se integra in diverse colectivitati (gradinita, scoala). Pe de alta parte, lipsa programelor individuale pentru copii cu cerinte educative speciale, este considerat un minus serios al sistemului educational.

„Copiii care sufera de diverse tulburari de sanatate mintala au nevoi speciale care influenteaza capacitatea lor de a se adapta in diverse contexte sociale (scoala, acasa, in societate). Acesti copii trebuie atent supravegheati si sprijiniti de parinti, specialisti, cadre didactice sa duca o viata in care aceste nevoi sa fie pe deplin satisfacute”, apreciaza Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.