In Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii

Please select a featured image for your post

Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet din judetul Constanta Sweet Land in parteneriat cu Rotary Club Constanta, Rotaract, Radio Constanta si TV Neptun au organizat luni, 26 aprilie, la Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta un eveniment de constientizare asupra afectiunilor tiroidei si pancreasului la copii si de comunicare a unor informatii de interes din domeniul cercetarilor in ceea ce priveste transplantul cu celule stem in diabet, managementul diabetului zaharat la copil si adolescent, chirurgia tiroidiana si multe altele.

Evenimentul a avut doua parti: prima parte a fost informativa si a constat in organizarea unei conferinte de presa sustinuta de medici specialisti de notorietate care au dezvaluit informatii de interes, iar a doua parte a fost artistica – un concert caritabil de muzica simfonica, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, interpretat la vioara de maestrul Alexander Dubach.

Din fondurile stranse din sponsorizari si din biletele vandute pentru concertul simfonic se doreste organizarea unei tabare de o saptamana pe litoral in perioada august-septembrie 2010, tabara de care vor beneficia 5 membri Sweet Land (adolescenti) si 5 ai Asociatiei similare din Targu – Mures. Tabara va avea ca scop instruirea si educarea in tratamentul diabetului zaharat, formandu-se echipe intre participanti si medici specialisti, nutritionisti, psihologi si voluntari.

Medicii de renume au fost invitati in cadrul conferintei sa ofere informatii de ultima ora atat presei, cat si publicului prezent in numar mare: prof. univ. dr. Vasile Sarbu (membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, seful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean Constanta), prof. dr. Doina Catrinoiu (coordonator Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Constanta), conf. univ. dr. Cristina Mihai (medic pediatru cu supraspecializare in Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism) si dr. Manuela Minca (medic specialist chirurgie generala, supraspecializare in chirurgie tiroidiana, membra a Societatii Europene de Chirurgie Endocrina).

Citeste si:  Rosiile gatite ajuta la scaderea colesterolului

Conform medicilor prezenti la conferinta, in Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 pers cu diabet, din care 2.500 sunt copii. Se pare ca numarul real al persoanelor diagnosticate si nediagnosticate depaseste cifra de 1 milion, ceea ce reprezinta 6% din populatie!

Prof. univ. dr. Vasile Sarbu a oferit publicului date valoroase cu privire la transplantul de celule pancreatice si transplantul de celule stem. Conform prof. Sarbu, in anii 80 a aparut ideea asocierii celei mai mari descoperiri a poporului roman- insulina- cu transplantul celulelor pancreatice. Primele lupte au fost facute prin recoltarea de pancreas in mod experimental, ulterior si uman, care fie a fost transplantat partial sau integral, fie s-a dizolvat si s-au ales din el numai insulele care produc insulina. Aceste insule producatoare de insulina s-au introdus in sangele animalului de experienta, apoi in cel al oamenilor in speranta ca acestea vor vindeca diabetul.

Citeste si:  Copiii si calculatorul

La Constanta s-a aplicat aceasta metoda pentru prima data in Romania, iar singurii pacienti care au beneficiat de acest tratament au fost cei din Constanta. S-a descoperit ulterior ca acest drum se va inchide, deoarece exista prea multi bolnavi de diabet, numai in Europa statisticile arata 100.000 copii bolnavi de diabet. Renuntand la ideea preluarii pancreasului de la persoane aflate in moarte cerebrala, s-a trecut la ideea transplantului de celule stem, care au luat o amploare extraordinara. Exista mai multe tipuri de celule stem, dintre acestea, celulele multipotente au fost folosite in Constanta la 2 paciente cu diabet in forma foarte grava, prin injectarea de celule preluate din maduva osoasa a pacientelor. Atat aceasta modalitate de tratament, cat si acest tip de celule se afla in cercetari extrem de amanuntite, dar se spera ca ar putea vindeca Alzheimer, Parkinson, etc. Prof. dr. Sarbu precizeaza ca aceste cercetari ar putea sa reprezinte o speranta foarte mare, dar inca nu se poate exprima pana cand nu vor ajunge o realitate pentru cei care asteapta un miracol.

Prof. Sarbu a precizat ca primul transplant cu insule pancreatice din Romania s-a realizat in 2003, iar cel de celule stem in 2007, apoi oprindu-se apoi pentru a se astepta progresul cercetarilor. Noi descoperiri sunt asteaptate si, desi eforturile cercetatorilor (in genetica, imunologie, etc) nu sunt zadarnice si progreseaza zilnic, rezulatul nu este inca total. Au scazut foarte mult fondurile de cercetare in Romania, sistemul este anevoios, costurile sunt imense, iar fondurile vin din granturi si concursuri. Cu toate acestea, pacientii transplantati nu platesc nimic.

Citeste si:  Terapia prin culori

Conf. univ. dr. Cristina Mihai precizeaza ca tratamentul copiilor si adolescentilor cu diabet presupune standarde diferite fata de cel pentru adulti, de aceea este necesar ca un pediatru sa se ocupe de managementul diabetului. Din pacate, exista foarte putini diabetologi de copii in tara, foarte putine cunostinte despre diabet la copii in randul medicilor, chiar si in randul pediatrilor. In stabilirea schemelor terapeutice la copil trebuie sa se tina cont de diferentele esentiale dintre copii si adulti, nu ne rezumam doar la stabilirea unei doze de insulina in functie de greutate. La adolescenti este dificil de stabilit un tratament deoarece controlul glicemic se poate deteriora la pubertate, iar tintele in stabilirea controlului glicemic sunt diferite fata de adult.

Conferinta a fost urmata de un concert caritabil de muzica simfonica in cadrul caruia maestrul elvetian Alexander Dubach a interpretat „Anotimpurile” de Vivaldi la o vioara construita la Bari – Italia de Ornella Ceci (prezenta in sala), comanda speciala si proprietate a „Rotary Club Constanta”.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.