fbpx

In pat cu nou-nascutul

Expertii se agita cand vine vorba de dormitul in acelasi pat cu nou-nascutul, dar acest lucru este o practica destul de comuna. Oare este chiar atat de rau pentru copil?

Somnul copilului este intotdeauna o grija: un copil care doarme agitat, foarte putin sau plange in timpul noptii nu-ti deranjeaza doar somnul tau, ci si pe al celorlalti.

Toti copiii trec prin astfel de momente dificile la un moment dat, iar ele apar din diferite motive:

– nevoile lor se schimba continuu.
– sistemul lor nervos nu este complet dezvoltat.
– felul in care ei dorm este complet diferit de cel al unui adult.

Pentru copii, noaptea este infricosatoare. Este ca si cum intreaga lume ar disparea. Separarea de mama in timpul noptii este egala cu abandonul pentru ei. De aceea, au nevoie de o prezenta care sa-i asigure ca parintii sau o alta persoana este in preajma.

Hranitul copilului incurajeaza de asemenea apropierea dintre mama si copil si duce in mod natural la dormitul impreuna. In unele tari, faptul ca imparti patul cu nou-nascutul poate fi perceput ca un gest rusinos. Totusi 46% dintre parinti practica acest lucru, iar 21% dintre ei dorm cu copilul cand acesta are intre 3 si 12 luni.

Citeste si:  Privirea ta conteaza: informeaza-te pe www.ochi-sanatosi.ro!

Parintii reactioneaza in mod diferit la plansetele copilului. Cel mai bine ar fi sa va dati jos din pat cat mai des, sa nu treziti complet copilul, sa nu-l luati in brate, ci sa stati aproape, sa vorbiti cu el si sa-l calmati pana adoarme. Dar nu intotdeauna se rezolva asa!

Citeste si:  Cauzele durerilor de cap

Cand situatia se inrautateste, cand el se trezeste din ce in ce mai des, mult parinti cedeaza si il aduc cu ei in pat. Problema este ca fac acest lucru simtindu-se foarte vinovati si vor nega tot timpul ca fac acest lucru pentru a se conforma unui ideal social si cultural.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.