fbpx

Inamicii din umbra: atacurile de panica!

Desi pana acum cativa ani nu se stia mai nimic despre ele, atacurile de panica au fost incluse in categoria tulburarilor anxioase, fiind recunoscute ca problema medicala.

Atacul de panica este o manifestare paroxistica a anxietatii, autolimitata in timp. Durata sa este de aproximativ 20 de minute, la intensitate maxima, insa efectele ei se pot intinde si pe o perioada mai lunga de timp. De la debutul si pana la scaderea ei si calmarea propriu-zisa a persoanei in cauza pot trece chiar si cateva ore.

In timpul atacului de panica, frica sau disconfortul sunt insotite de cel putin patru dintre simptomele prezentate mai jos, care apar din senin si ajung la intensitate maxima in aproximativ 10 minute.

-batai puternice, rapide si neregulate ale inimii
-senzatie de incapacitate, dificultate de a respira
-senzatia de sufocare
-durere sau disconfort toracic
-dureri abdominale si senzatia de voma sau greata
-transpiratii sau senzatia de frisoane
-tremuraturi, contractii localizate ale muschilor
-ameteli, senzatie de pierdere a echilibrului
-senzatie de lesin, cap vid
-frica de a nu-ti pierde controlul, frica de a nu innebuni
-senzatie de irealitate
-modificarea perceptiei propriei persoane
-frica de a muri
-furnicaturi
-valuri de caldura
-frica de a nu face infarct

Atacurile de panica apar indeosebi la persoanele anxioase, cele extrem de emotive. In lumea intreaga, acest tip de tulburare este localizata printre primele pozitii si uneori chiar cap de linie, pe lista celor mai frecvente afectiuni.

Desi in prima faza, nu pare atat de greu de suportat, numai o persoana ce trece printr-o asemenea problema poate intelege exact ce se petrece in „interiorul” ei. Atacurile de panica sunt de foarte multe ori sursa unor alte boli, cum ar fi afectiunile cardiace ori slabirea sistemului nervos.

Chiar daca nu au cauze reale, frica si nelinistea exagerata pe care cei ce sufera de aceasta afectiune le simt sunt greu de tinut in frau si cu mult mai greu de combatut. Simptomele si reactiile nu se manifesta numai la nivel fizic, ci si psihic.

Citeste si:  Ai dintii sensibili? Ce sa faci pentru a avea o rutina de ingrijire corecta

Atacul de panica singular nu este un diagnostic in sine. Paroxisme ale anxietatii pot aparea in oricare dintre tulburarile anxioase, tulburarea compulsiv-obsesiva sau tulburarea anxioasa generalizata, dar acestea nu sunt caracteristice.

Dintre acestea, singura care evolueaza cu atacuri de panica repetate este tulburarea de panica. In urma unui atac de panica, se pare ca ii va urma un altul la cel putin o luna departare. Dupa fiecare atac, vor aparea ca urmari urmatoarele:

-frica persistenta ca vor urma si alte atacuri
-ingrijorari privind consecintele si implicatiile atacului de panica ca, de exemplu, frica pierderii controlului, frica unui infarct miocardic, evolutia spre o boala psihica grava
-modificarea comportamentului din cauza fricii de a nu face un nou atac de panica
-evitarea situatiilor cauzatoare de asemenea episoade de atacuri de panica
-mersul in mod regulat la medic
-masuri de siguranta extreme ca, de pilda, mersul pe strada insotit tot timpul, frica de a nu ramane singur in casa.

Citeste si:  Banala raceala ar putea constitui cheia tratarii cancerului

Oamenii care sufera de anxietate sau tulburari anxioase, cum ar fi atacurile de panica, sunt persoane speciale, care au nevoie de multa intelegere si suport psihic. Medicamentatia ajuta, insa in ciuda dezechilibrului chimic din creier, aceasta nu trebuie dusa la extreme.

Persoana care sufera de aceasta afectiune trebuie sprijina moral si mai ales trebuie sa inteleaga ca se confrunta cu o problema „mondiala”, ca sa ii spunem asa. Pe langa medicamentatie, aceasta are nevoie si de psihoterapie, deoarece perceptia si viziunea asupra lucrurilor ajuta foarte mult, in special autosugestia.

Membrii familiei si prietenii trebuie sa o protejeze si sa evite sa o expuna la situatii tensionate. De asemenea, prin tratamentul comportamental cognitiv, persoana afectata va invata sa se fereasca singura de situatiile care ii pot provoca atacuri de panica.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.