fbpx

Inapoi la copilarie

Exista doua momente in an in care suntem mai copii decat in restul timpului, momente in care se deschide o poarta catre tot ceea ce uitam in calitate de adulti responsabili: Craciunul si Pastele. Nu exista copilarie cat de dificila care sa nu fi imprimat in sufletul nostru amintiri minunate legate de aceste doua sarbatori. Memoria nu este numai selectiva ci are si tendinta de a umple golurile cu ceea ce dorim sa fie acolo, asa ca, unde lipsesc amintirile propriu-zise, imaginatia noastra face un liant intre mici franturi si le leaga intr-o armonie de culori, miresme si cuvinte.

Uneori, insa, ne refuzam acest capriciu. Ne lasam atrasi intr-o tornada de pregatiri, nu reusim sa ne dam inapoi cativa pasi si sa privim Pastele ca pe acel prilej de a reitera mici ritualuri de familie si nu ca pe o ocazie de a ne etala tacamurile cele ‘bune’ primite cadou la nunta. Ajungem in seara de Inviere obositi, stresati, suparati ca nu a crescut cozonacul la fel de mult ca al vecinei, nervosi ca bugetul nu a permis toate cumparaturile pe care ni le-am fi dorit. Si totusi, sunt atatea alte lucruri importante de care nu stim sa ne bucuram ci doar sa le simtim lipsa atunci cand nu mai exista.

Citeste si:  Iaurt pentru o viata lunga

Ma aflu printre cei care cred cu tarie ca sarbatorile de Paste se fac acasa, in familie si nu intr-o excursie in Grecia sau la Paris. Nu vad Pastele ca pe o sarbatoare romantica, de cuplu, ci ca pe o reintoarcere la copilarie. Nu imi doresc sa petrec altfel Pastele decat trezita in Sambata Mare de sunetul robotului de bucatarie intr-un usor miros de clor, cozonac si vopsea de oua. Si Pastele nu miroase pentru toti a cozonac, ci pentru fiecare dintre noi a cozonac facut de mama, acela care noua nu ne reuseste niciodata parca la fel de bun si in care ne plangem in fiecare an ca nu exista destula nuca si cacao.

Citeste si:  Testul de sarcina

Haideti sa nu mai socotim lucrurile pe care ni le dorim de Pasti si care se pot cumpara. Daca se gasesc la magazin, este posibil sa le putem avea anul viitor. Sa ne simtim din nou copii si sa ciocnim, sa ne ciondanim cu fratii, cu surorile sau cu vecinii pentru cine ce ou alege din cos, sa consideram cea mai mare victorie personala faptul ca am avut cel mai ‘puternic’ ou rosu, sa bem un pahar de sirop facut in casa cu sifon si sa ne amintim ca nici nu ne uitam la Pepsi cand eram copii daca aveam un astfel de deliciu la indemana…

De ce am ajuns sa punem egal intre a sarbatori ceva cu placere si a cheltui sume enorme nu stiu. Cumparaturile ne ofera doar o stare de siguranta si un plus de veselie, poate. Dar o masa plina nu este de ajuns pentru a acoperi ceea ce lipseste din sufletul nostru si nici nu gasim in ea acel motiv de a multumi providentei, orice ar ascunde acest cuvant pentru fiecare dintre noi.

Citeste si:  Apa fiarta infestata cu nitrati ucide anual zeci de copii

Asa cum cita cineva intr-un comentariu postat pe Flu, ‘cand am incetat sa mai fim copii nu mai suntem oameni’; cred ca de Pasti ar trebui sa fim cel mai… oameni, deci cel mai… copii. Cereti-i ceva iepurasului in cazul in care nu ati facut-o inca si sa stiti ca nu va veti pierde din prestanta daca pret de cateva clipe chiar sperati ca vi se indeplineste dorinta. Daca va e teama ca dati dovada de imaturitate, ganditi-o in forma pariului pascalian: daca nu se indeplineste, n-ati pierdut nimic.

Dar daca totusi se indeplineste?

Sarbatori Fericite!

5 Comentarii
  1. Da, sa fim copii de Paste…copii d.p.d.v. spiritual: inocenti, plin de speranta si de credinta.
    Evident, nu numai de Paste trebuie sa fim asa!

  2. ai dreptate, asa e numai putem sa ne bucuram de sarbatoare ca vai vecina are miel cu zorzoni si noi nu avem. pana la urma conteaza sa stim sa traim fiecare min din aceste sarbatori, sa fim alaturi de cei dragi si sa ne bucuram din plin de ceea ce ne-a dat dumnezeu. sarbatori fericite tuturor si haideti sa incercam macar sa apreceiem simplitatea si bucuria de a-i avea pe langa noi pe cei dragi!

  3. eu va sugerez sa va desteptati. sa fim copii? imi plac sarbatorile dar sa nu negam ca toti strangem bani o jumatat de an ca sa avem de toate de Pasti. si daca nu stam acasa cu parintii si plecam in Antalia inseamna ca simtim mai putin Pastele?

  4. nu, nu cred ca inseamna ca percepem mai putin Pastele, sau orice sarbatoare de altfel. insa zilele libere de sarbatori sunt putine si trec repede, sa nu mai spunem ca sunt pline de semnificatii si ritualuir de care e bine sa nu uiti, pentru sufletul tau. Antalia va fi mereu acolo, familia insa trebuie pretuita cu fiecare ocazie, pentru ca inseamna mai mult pentru noi ca oameni decat un loc frumos sub soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.