Incontinenta urinara la femei poate fi combatuta prin exercitii fizice

Cercetatorii sugereaza ca femeile trecute de prima tinerete pot beneficia de un nou set de exercitii fizice care sa stopeze incontinenta urinara. Afectiunea are un impact semnificativ asupra starii emotionale si vietii sociale a femeilor, ea fiind provocata de pierderea vigorii muschilor care controleaza vezica urinara, ca urmare a sarcinilor si nasterilor multiple, pe cale naturala.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Rush a elaborat un program de exercitii care stimuleaza muschii diafragmei pelviene, spunand ca efectuare acestor exercitii, impreuna cu constientizarea si educatia pentru sanatatea zonei pelviene, pot constitui o maniera eficienta de a ameliora incontinenta urinara.

Citeste si:  Grasimea viscerala, mai mult decat o problema de estetica: o problema de sanatate!

„Incontinenta urinara poate avea un impact emotional si social puternic. Nestiind cand si unde se va produce urmatorul incident, femeile pot renunta la anumite activitati, de la treburi casnice la iesiri in oras si practicarea unui hobby”, este de parere psihiatrul Sheila Dugan, coordonatoarea Programului pentru Sanatate Abdominala si Pelviana si sefa echipei de cercetare.

„Exista numeroase optiuni de tratament, insa fortificarea muschilor diafragmei pelviene poate fi foarte eficienta, potrivit studiului nostru, chiar si in cazul femeilor mai in varsta, prezentand si avantajul ca astfel sunt evitate medicamentele sau alte metode mai invazive”, a adaugat aceasta.

Citeste si:  Activitati de vara pentru adolescenti

Pentru realizarea studiului au fost recrutate 65 de femei, cu varste intre 67 si 95 de ani, care au efectuat programul de exercitii, sub supraveghere, timp de sase saptamani. Programul a urmarit identificarea, izolarea si fortificarea muschilor care sustin zona pelviana. Exercitiile fizice au fost dublate de patru sedinte educative privind sanatatea vezicii urinare si a zonei pelviene.

Rezultatele au demonstrat ca 83% dintre femeile din grupul experimental au prezentat o ameliorare a simptomelor, in termeni de probleme legate de urinarea frecventa si incontinenta urinara la efort (diferite activitati fizice, tuse sau stranut).

Citeste si:  Lipitorile, mai eficiente ca medicamentele in unele afectiuni ale pielii

Dificultatile de a controla vezica urinara au fost mai putin suparatoare si au afectat intr-o mai mica masura activitatile cotidiene, au raportat participantele la studiu.

Rezultatele studiului vor fi detaliate in cadrul intalnirii anuale a Societatii Nord-Americane pentru Studiul Menopauzei, ce va avea loc in San Diego.

Sursa: Centrul pentru Medicina al Universitatii Rush


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.