Infectia urinara – ce reprezinta si cum o depistam?

Urinezi des? Simti o usturime si o jena la nivelul tractului urinar si nu stii de ce? Te simti balonata si indispusa?
Eiii bine..de infectie urinara ai auzit?

Sunt covinsa ca marea majoritatea a avut o data in viata o infectie urinara , de care a stiut mai mult sau mai putin.. Cert este ca aceste infectii nu sunt de neglijat! Ele au nevoie de tratament specific si de foarte multa atentie in ceea ce priveste igiena.

Ce este infectia urinara?
Este o infectie bacteriana care afecteaza vezica urinara, rinichii, uretra, cu alte cuvinte..tot tractul urinar.

Citeste si:  Bolile, la intersectia dintre psihic si fizic

Aceasta infectie poate fi de doua feluri: joasa, atunci cand este afectata uretra si vezica urinara, dar si inalta, atunci cand sunt afectate uretrele si rinichii.

De asemenea, aceste infectii urinare pot fi asimptomatice ( bacteriurie fara simptomatologie ) si simptomatice ( cand bacteriuria este insotita de o reactie inflamatorie si de manifestari clinice ).

Cum putem depista infectia urinara?
Cel mai simplu mod de a afla daca ai o infectie urinara este sa-ti recoltezi o proba de urina.

Citeste si:  Cafeaua protejeaza impotriva Alzheimerului si bolilor de inima

Urocultura este cea mai indicata analiza, fiind speciala pentru despistarea infectiilor urinare. Se recolteaza o proba de urina din prima urina de dimineata. Pentru asta, ai nevoie de un recipient steril de la farmacie ( borcanel ). Inainte de a urina, iti faci o igiena cu apa si sapun si nu te stergi decat cu comprese sterile sau chiar deloc. Primul jet de urina merge la toaleta, continuarea in borcanelul steril. Proba se pastreaza la temperatura camerei, nu la frigider si se duce in maxim 2 ore la laborator, pentru a putea fi pusa cat mai repede pe mediul de cultura.

Citeste si:  Un control bun al glicemiei ajuta diabeticii sa evite aparitia complicatiilor

Daca proba iese pozitiva, se face automat o antibiograma si numai pe baza ei, medicul iti poate recomanda tratamentul adecvat.
Daca nu iei antibioticul sau medicamentele corespunzatoare, este posibil sa mentii infectia pentru un timp indelungat sau sa favorizezi aparitia mai multor bacterii.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.