fbpx

Infectiile nazale (Rinitele acute)

Inflamatiile mucoasei nazale sunt foarte frecvente iarna incat mai toti umblam cu nasul în batista. Simptomele neplacute merg de la senzatia de arsura a mucoasei nazale, nas infundat si stranut, pana la aparitia unei secretii nazale apoase sau purulente (galbena sau verde).

O rinita usoara se preteaz? la auto-ingrijire: suflarea usoara a nasului, frecventa (si nu „trasul nasului”, care poate duce la sinuzite si otite), administrarea de decongestionante orale (tablete cu pseudoepinefrina), folosirea pe durata scurta a picaturilor nazale.

Folosirea îndelungata a picaturilor nazale poate duce la inflamatia cronica a mucoasei nazale, mai tarziu la atrofie a mucoasei olfactive, cu pierderea simtului mirosului; se ajunge la „dependenta” de picaturi: nasul se desfunda dupa administrare prin contractia vaselor sanguine din mucoasa nazala, apoi, datorita ischemiei produse, apar vasodilatatia si edemul mucoasei ducind iar la obstuctie nazala si nevoia de a folosi din nou picaturile, si tot asa !

Citeste si:  Shopping-ul – o pasiune care se poate transforma in boala

Obiceiul de „a-ti trage nasul” in loc de a sufla in batista este periculos pentru ca secretiile aspirate pot patrunde in sinusurile nazale sau in trompa lui Eustachio, care uneste faringele de urechea medie, si le pot infecta.

Rinita acuta trebuie diferentiata de inflamatiile alergice sau de de rinita vaso-motorie (determinata de inhalare de substan?e iritante, aer conditionat sau efort), medicul specialist stabilind necesitatea unui tratament adecvat.

Citeste si:  Tinerele mame cred in superstitiile mostenite din batrani

Senzatia de „nas infundat” este o suferinta foarte frecventa si, adesea, ignorata cand se manifesta ca o simpla neplacere. Totusi, cauza obstructiei nazale poate fi mai serioasa, cum ar fi polipii nazali, deviatiile septului nazal, corpii straini intranazali (la copii mici), vegetatii adenoide si chiar tumori nazale sau faringiene. Aceste situatii sunt de competenta medicului ORL-ist care stabileste oportunitatea unei operatii chirurgicale. Multe doamne si domnisoare se tem de operatia de indreptare a deviatiei de sept nazal, pe care o accepta doar daca este insotita de deformarea inestetica a nasului. Aceste persoane ar trebui sa stie ca deviatia de sept peste o anumita limita determina nu doar o insuficienta respiratorie prin obstructie mecanica dar predispune la infectii frecvente ale nasului care devine un focar de infectie permanent pentru sinuzite, otite, astm bronsic.

Citeste si:  "Vorbim de dependenta de alcool cand persoana pierde controlul asupra consumului..."

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

11 Comentarii
  1. Articolul acesta l-am scris asta-iarna, dar e bine ca apare in sfarsit !
    Am insistat pe 2 lucruri importante:
    1.Obiceiul de \”a trage nasul\” este nu numai disgratios, dar si foarte periculos, ducand adesea la otite si chiar surditate. Cei care au acest obicei nu au bunul simt de a purta batista, deranjeaza pe cei din jur, dar isi prejudiciaza si propria sanatate !
    2.Deviatia de sept nazal si \”polipii\” neoperati pot duce la complicatii. Am multi pacienti cu astm care se tem de operatie. Cei care s-au operat nu au mai avut crize sau acestea s-au rarit mult. Dar am intalnit 2 cazuri in 35 de ani de cariera care au facut abses pulmonar prin aspirarea secretiilor purulente din nas in timpul somnului. Din fericire au scapat cu viata (unul, tanar de 19 ani, a ramas paralizat totusi, fiindca a avut si abces cerebral).

  2. Cu ceva timp in urma am racit, am incercat sa scap cu ceaiuri cu lamaie si paracetamol, iar cand am vazut ca se agrava, am apelat la doctorul de familie…mi-a dat un tratament,l-am urmat,raceala a trecut dupa circa o saptamana, dar de atunci,am in permanenta o nara infundata…am fost la doctorul de familie, care mi-a prescris niste picaturi,pe care le-am folosit,insa la terminarea tratamentului,a reaparut aceasta problema..am fost din nou la doctor si mi-a dat din nou aceleasi picaturi,insa nu le-am mai luat, avand in vedere efectul precedent…acum m-am obisnuit cu nara infundata si nu ma mai deranjeaza,insa acest articol m-a pus pe ganduri..din pacate, stau intr-un oras mic,unde se iau in serios doar urgentele(cateodata) si din acest motiv nu m-am dus la un doctor specialist…credeti ca este necesar sa apelez la un control specilalizat?Va multumesc

  3. Cand o problema a nasului, gatului si urechii devine serioasa sa apeleaza la specialistul de nas,gat si urechi (oto-rino-katingologie) ! In legatura cu atentia care o acordam urgentele, este obligatorie si este etic sa intervenim. Dar cum gandeste un medic nu stiti; cea mai mare satisfactie este cand aduci vindecarea sau macar alinarea a oricarui caz. Cazul dvs:
    Este posibil ca, folosind mai mult de 3-4 zile picaturi nazale cu substanta vaso-constrictoare, sa fi devenit dependenta: daca nu le folositi nasul se infunda, folosindu-le in mod curent agravati dependenta,etc. In timp se distruge mucoasa olfactiva, dar traptat: intai la mirosurile placute (adica veti simti numai cele urate), apoi se pierde complet simtul mirosulului !
    Specialistul ORL-ist va va investiga cu instrumente speciale; anomalii anatomice (ingrosarea mucoasei, vegetatii, cornetele nazale osoase mai voluminoase). Va face probe functionale: gradul obstructiei, provocarea obstructiei cu alergeni, diminuarea obstructiei cu efedrina, corticoizi, antihistaminice. Alte teste alergologice pot fi necesare. Asa se slabileste dg. si tratamentul potrivit, dar numai de specialist, cu pregatirea profesionala si dotarea speciale. Poate va fi nevoie de corectare chirurgicala; nu uitati, specialitatea ORL este o ramura chirurgicala.
    Orasul dvs. e mic ? Langa orice oras mic se gaseste un oras mare !

  4. in urma cu vreo luna am fost diagnosticata cu rinita vasomotorie in urma unor simptome de sufocare si uscare a nasului. mi-a fost administrat clarinase care nu facut decat sa imi usuce si mai rau nasul si gura si senzatia de sufocare nu trecea. ulterior am luat biorinil care a fost ceva mai bun. nu l-am folosit decat vreo zile. dupa acea perioasa la nevoie folosesc mar-plus. sunt zile in care nu il folosesc deloc. am inteles ca nu da dependenta.
    intre timp am facut o tomografie de sinusuri si de acolo a rezultata ca sinusurile sunt perfect curate ( am uitat sa mentionez ca in urma cu un an am facut si o mica sinuzita), numai ca am o deviatie de sept superioara si un cornete nazal destul de mare.
    doctorita mi-a recomandat o rezectie de cornete………….dar imi este f frica.
    mi-a mai recomandat aerosoli cu sulf, sa evit frigul si sa incerc ca beau ceaiuri calde.
    as vrea sa stiu daca exista si alte tratamente pentru cornetele nazale sau singura solutie este rezectia lor.
    multumesc anticipat

  5. Din pacate e necesara rezectia de cornete. A facut-o si fiul meu. Operatia e usoara (pt medic!), dar dupa operatie o sa aveti tampoane in nari cca o zi si veti respira doar pe gura; veti avea o senzatie neplacuta de gura uscata, dar dupa acea aveti sansa 99,99% sa nu mai aveti probleme mari, nici cu rinita, nici cu sinusurile. Pana la operatie va ajuta aerosolii si instilatiile cu apa salina. Nu stiu ce varsta aveti. Operatia se face dupa 18 ani, dupa oprirea cresterii corporale.

  6. si fiul meu in varsta de 7 ani a avut mereu probleme cu caile respiratorii.Pana acum cateva zile a fost diagnosticat cu ceva adenoidene si acum mergand la un alt medic ORL-ist are rinita vasomotorie si deviatie de sept nazal stanga ce pana acum nici un medic nu i-a gasit.Rezolvarea ultimului medic a fost sa-mi spuna sa ma mut in Australia ca asa va scapa de nasul infundat.Ca tratament i-a dat picaturi de nazomer si protargol dar nu a zis cat timp sa le folosesc si stiu ca nu e bine folosite timp indelungat.A mai zis sa nu am flori in camera in care sta baietelul(am si scapat de ele) si sa-l ferim de alergeni cu toate ca i-am facut testul alergolocic si a iesit negativ(i-am spus medicului acest lucru).In concluzie nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma duc.Am uitat sa spun ca am fost de 4 ori la minele Praid pt tratamentul bronsitelor repetate pe care le-a avut.In privinta aceasta e bine dar nasul e mereu infundat mai ales in perioada rece a anului.Tot ce am citit pana acum nu m-a lamurit si m-as bucura sa primesc sfaturi.

  7. De aproximativ 1 an eu nu am mai respirat pe gura , doar pe nas . Am fost diagnosticata cu rinita alergica. Tot timpul aveam nasul infundat , serii de cate 7-8 stranuturi , si ziua , si noaptea si imi curgea continuu apa din nas.Am schimbat de vreo patru ori tratamentul , dar nici un rezultat. Am fost trimisa la Spitalul CFR Cluj , la dl. doctor Lucaciu. Eu am crezut ca o sa-mi faca teste pentru alergie , dar cand m-a vazut m-a si programat pentru operatie cu laser la cornete . Am doua saptamani de la operatie si pot sa respir normal (aproape) . Dupa operatie refacerea dureaza cam 3 saptamani(asa a zis medicul). Oricum este o diferenta considerabila fata de cum eram inainte. Operatia a durat 11 minute si se face cu anestezie locala.Trebuie sa ai grija sa nu stai la rece pana te refaci.

  8. si eu mi-am facut micsorarea cornetelor cu laser,insa in continuare nu respir cu nara dreapta m deloc..am doar 5 zile de la operatie..spune-mi si mie, te rog, Emilia, la fel ti s-a intamplat si tie? ma tem ca nu mi se va rezolva problema:(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.