Infectiile recurente ale tractului urinar, tratate cu probiotice

Infectiile tractului urinar sunt o afectiune comuna in randul femeilor, costurile anuale asociate ajungand la 2.5 miliarde dolari, doar in Statele Unite. Infectiile sunt adesea recurente, afectand 2-3% din populatia feminina a globului. Riscul de a contracta infectii urinare este mai mare daca nivelul de lactobacili – un tip de bacterie benefica, este mai scazut, ceea ce inseamna ca redobandirea nivelului optim de lactobacili poate constitui o alternativa eficienta de tratament.

Citeste si:  Conjunctivita - o boala de vara

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington (Statele Unite) au condus un studiu dublu-orb la care au participat 100 de femei. Acestea au fost tratate cu antibiotice pentru eliminarea infectiei, apoi au fost impartite in doua grupuri – femeile din primul grup au primit un supozitor intravaginal cu probioticul Lactobacillus crispatus – denumit LACTIN-V, iar cele din cel de-al doilea grup un placebo. Tratamentul a fost administrat o data pe zi timp de cinci zile, apoi o data pe saptamana timp de 10 saptamani.

Citeste si:  Sforaitul poate fi vindecat si ambulatoriu

Rezultatele au aratat ca probioticul a redus rata de recurenta a infectiilor tractului urinar la femeile considerate cu risc. Din cele 50 de femei care au primit LACTIN-V, doar sapte au manifestat o infectie a tractului urinar, comparativ cu 13 femei care au primit un placebo.

Potrivit autorilor studiului, cercetari ulterioare mai ample sunt necesare pentru a demonstra daca Lactobacillus crispatus, administrat vaginal, ar putea inlocui pe termen lung tratamentele profilactice antimicrobiene, insa rezultatele sunt promitatoare.

Citeste si:  Descopera beneficiile pe care consumul de rosii ti le poate aduce

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.