fbpx

Infectiile urinare

Ce sunt infectiile urinare?

Infectiile urinare presupun prezenta de germeni si puroi in urina. Aceste afectiuni sunt destul de frecvente, putandu-se manifesta la nivelul tuturor organelor genito-urinare.

Care sunt simpotmele infectiilor urinare?

In functie de organul afectat, infectiile urinare pot lua forma orhiepididimitei (testiculul si epididimul), prostatitei (prostata), uretritei (uretra), cistitei (vezica), pielonefritei (bazinetul rinichiului) etc. Simptomele depind de organul atins, cel mai adesea fiind vorba despre urinari cu probleme (arsuri la urinare, dureri, urinari frecvente) sau de retentie a urinei infectate, febra mare, frisoane.

Cum putem diagnostica infectiile urinare?

Diagnosticul infectiilor urinare impune un examen citobacteriologic al urinei, care permite evidentierea germenelui responsabil si efectuarea numaratorii de germeni – pentru confirmarea infectiei numarul acestora trebuie sa fie egal sau mai mare de 100.000/mm de urina.

Cum tratam infectiile urinare?

Este necesar ca infectia sa fie tratata la timp, pentru a se evita complicatiile si a scadea riscul de recidiva. Tratamentul comporta administrarea de antibiotice, stabilita de medicul specialist, in functie de rezultatele antibiogramei, precum si prin tratarea cauzei favorizante.

Ce este orhiepididimita?

Orhiepididimita este o inflamatie a mucoasei testiculului si epididimului, de cele mai multe ori de origine infectioasa.

Care sunt factorii favorizanti ai orhiepididimitei?

Afectiunea poate surveni si ca o agravare a unui adenom de prostata sau pe fondul tuberculozei.

Care sunt simptomele orhiepididimitei?

Boala se manifesta printr-o crestere in volum a bursei, dureri puternice, febra ridicata si urinari dureroase.

Citeste si:  Ceaiul si efectele sale binefacatoare

Cum tratam orhiepididimita?

Tratamentul cu antibiotice trebuie insotit de repaus la pat, in special in faza acuta a inflamatiei. Tratata necorespunzator, boala se poata croniciza, conducand la formarea de noduli in epididim si putand provoca sterilitate.

Ce este prostatita?

Prostatita este o infectie acuta sau cronica a prostatei care afecteaza barbatii de toate varstele, insa cu precadere adultii tineri.

Cum se manifesta prostatita?

In forma acuta, boala se manifesta cu instalarea brusca a febrei (de obicei mare – 40o C), frisoane, arsuri la urinare, urinari frecvente si putin abundente, uneori chiar si retentie vezicala a urinei.

Cum tratam prostatita?

Tratamentul presupune, ca si in cazul altor infectii urinare, administrarea de antibiotice, acesta fiind recomandat sa dureze minim 15 zile pentru evitarea recidivelor.

In forma cronica, boala este o infectie a parenchimului prostatic, provocata de formarea de microabcese si inflamatii majore ale prostate. Prostatitele acute recidivante sau necorespunzator tratate duc de obicei la cronicizarea bolii. Tratamentul urmareste sterilizarea focarelor microbiene prostatice si dureaza timp de mai multe saptamani, la intervale regulate de timp. De cele mai multe ori insa, acestea nu pot fi eradicate, motiv pentru care tratamentul nu ofera rezultatele scontate.

Ce este cistita?

Cistita este o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei vezicale.

Care sunt cauzele aparitiei cistitei?

Cistitele sunt cel mai des provocate de o infectie cu germeni patogeni, bacili (Escherichia coli, Proteus mirabilis) sau, mai rar, cu o ciuperca (Candida albicans).

Citeste si:  O transfuzie de sange poate salva viata unui bebelus aflat in burta mamei

Care sunt factorii favorizanti ai cistitei?

Cistita este mai frecventa la persoanele care sufera de diabet, la femeile tinere, odata cu inceperea vietii sexuale si la femeile insarcinate. In cazul acestora din urma, cistita poate avea complicatii grave, contractile uterine pe care le provoaca putand provoca o nastere prematura.

Cistita este deseori corelata unei afectiuni care perturba eliminarea vezicala a urinii, cum ar fi ingustarea sau diverticul uretrei, calculi vezicali, o tumora vezicala, sau unor bride himenale care, in timpul actului sexual provoaca inocularea in uretra si vezica a unor germeni prezenti in vagin.

Care sunt simptomele cistitei?

Primele semne si simptome ale cistitei sunt durerile in zona suprapubiana, urinarile dese sau insotite de dureri, precum si nevoia frecventa de a merge la toaleta pentru a elimina doar cateva picaturi de urina. Aceasta manifestare indica prezenta puroiului, urat mirositor, care contine adesea sange (in cistita hematurica). Febra nu apare la debutul bolii, temperatura peste cea normala indicand de obicei o infectie mai evoluata a cailor urinare.

Cum diagnosticam cistita?

Diagnosticul afectiunii poate include un examen citobacteriologic al urinei si o antibiograma care sa stabileasca sensibilitatea la anumite antibiotice.

Cum tratam cistita?

Cistita este in genere tratata cu antibiotice cu buna eliminare prin urina, urmand ca la 48 de ore sa se efectueze un control al sterilitatii urinei.

Citeste si:  Pro sau contra suzetei?

Boala recidiveaza in numeroase cazuri, de obicei pe fondul netratarii cauzei favorizante. In cazul cistitei recidivante, se poate recomanda un tratament profilactic care presupune administarea de antibiotic in cantitati mici, in fiecare zi sau la interval de 2-3 zile.

Cum putem preveni cistita?

Preventia include respectarea normelor de igiena genitala si perineala, asigurarea necesarului zilnic de lichide, urinari ori de cate ori organismul o cere (si dupa fiecare contact sexual) si tratarea eventualelor constipatii.

Care sunt cauzele aparitiei pielonefritelor?

Pielonefritele, denumite si nefrite interstitiale pe cale ascendenta, sunt provocate de o infectie sau malformatie a cailor excretorii.

Pielonefritele acute afecteaza in cele mai multe dintre cazuri un singur rinichi, fiind provocate de o colibaciloza (Escherichia coli).

Care sunt simptomele pielonefritelor?

Principalele simptome ale acestor afectiuni sunt durerile lombare puternice (ascutite), insotite de febra ridicata si frisoane.

Care sunt complicatiile pielonefritelor?

Pielonefritele cronice pot afecta unul sau ambii rinichi si sunt, de obicei, consecinta prilonefritelor acute recidivante sau necorespunzator tratate, ori se manifesta pe fondul unei malformatii congenitale sau dobandite ale cailor excretorii. In cazul in care pielonefrita este bilateral a(afecteaza ambii rinichi) poate antreana in timp o insuficienta renala.

Cum putem trata pielonefritele?

Tratamentul implica eliminarea infectiei si remedierea (deseori prin interventie chirurgicala) a malformatiei subiacente.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.