Instalarea precoce a menstruatiei creste riscul de boli pulmonare

Un nou studiu identifica o legatura intre varsta la care se instaleaza ciclul menstrual si suferintele pulmonare la varsta adulta. Rezultatele au aratat ca femeile care sufera de astm sau afectiuni pulmonare cronice au avut primul ciclu menstrual incepand cu varsta de 10 ani sau mai devreme.

„Femeile adulte care au avut primul ciclu menstrual la varsta de 10 ani sau mai devreme, prezinta o capacitate pulmonara scazuta, comparativ cu femeile la care ciclul menstrual s-a instalat dupa 13 ani”, a explicat dr. Ferenc Macsali, coordonatorul studiului de la Spitalul Haukeland din Bergen (Norvegia).

Citeste si:  Vitamina B administrata poate preveni aparitia infarctului

Specialistii au descoperit ca femeile la care ciclul menstrual se instaleaza precoce sufera mai frecvent de astm, ceea ce sugereaza ca factorii metabolici si hormonali influenteaza sistemul respirator. In plus, fetele din aceasta categorie tind sa fie mai mici de statura si sa aiba un nivel de grasime corporala mai ridicat decat alte fete de aceeasi varsta.

Citeste si:  Cum iti ingrijesti dintii sensibili?

Studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 3.300 de femei, cu varsta intre 27 si 55 de ani. Un alt rezultat al studiului arata ca menstruatia se instaleaza precoce cu precadere la femeile din sudul Europei.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.