fbpx

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat prima banca de celule stem hematopoietice intr-un spital de stat

Cunoscut drept cel mai important institut medical din Romania, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat joi, 3 mai 2012, prima banca de celule stem hematopoietice a unei unitati sanitare de stat, continuand astfel seria de premiere medicale.

Banca de celule hematopoietice asigura conditiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atat pentru pacientii carora li se efectueaza transplantul medular, cat si pentru donatorii voluntari ale caror celule stem vor fi procesate in banca. Acesta este un progres pentru un numar mult mai mare de pacienti care se pot trata la standarde europene si in Romania. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce inseamna foarte putin avand in vedere ca un pacient care pleaca in strainatate pentru transplant costa statul 100.000 de euro”, a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, in cadrul conferintei de presa organizata cu aceasta ocazie.

Citeste si:  Branzeturile sunt bogate in calciu

La inaugurarea bancii de celule stem hematopietice a participat si ministrul interimar al Sanatatii, conf. univ. dr. Ladislau Ritli, care a precizat ca „este o bucurie imensa atat pentru profesionisti, dar mai ales pentru pacienti. Banca beneficiaza de adevarate varfuri de linii tehnologice in domeniu ?i se adreseaza pacientilor care au nevoie de transplant cu celule stem – vorbim de primitor si de donator, care au aici conditiile de a primi o asistenta corespunzatoare”.

„Infiintarea bancii de celule stem hematopoietice inseamna foarte mult pentru Institut si nu reprezinta doar o implinire profesionala, ci si implinirea unui vis, acela de a veni in beneficiul pacientilor prin realizarea transplanturilor medulare in conditii si la standarde europene”, a declarat dr. Alina Tanase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

Lansarea acestei banci vine in contextul in care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este in curs de finalizare. Aceasta presupune accesul pacientilor la celule de la donator neinrudit pentru transplant atat din registrul national cat si din registrele internationale interconectate la acesta.

„Pentru a fi functional, Registrul trebuie sa indeplineasca conditiile europene, dar si pe cele internationale. Noi indeplinim conditiile pentru a functiona, insa mai este nevoie de reglementarile legislative care sa permita functionarea. Cred ca in 30 de zile Registrul ar putea deveni functional. Avem deja colaborari cu Registrele din Franta, Cehia”, a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, directorul Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celulele Stem Hematopoietice.

Citeste si:  3.5 MILIOANE DE SECUNDE NE DESPART DE TERMENUL LIMITÄ‚ PREVÄ‚ZUT PENTRU A ACOPERI DEFICITUL MONDIAL DE CADRE MEDICALE

De asemenea, dr. Victor Zota, reprezentant al Agentiei Nationale de Transplant, a afirmat ca „din punct de vedere al Agentiei Nationale de Transplant, standardele de calitate pe care le indeplineste banca sunt cu adevarat impresionante, ceea ce face ca Institutul Clinic Fundeni sa fie la standardele europene”.

Pe de alta parte, banca de celule stem a Institutului Clinic Fundeni respecta toate criteriile pentru a deveni si prima banca publica de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce inseamna ca in viitor se va putea accesa si aceasta sursa de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.