fbpx

Intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera si absorbi in organism lactoza (zaharurile din lapte), ducand la simptome gastrointestinale de fiecare data cand sunt consumate alimente ori bauturi pe baza de lapte.

Lactoza este compusa din doua zaharuri, glucoza si galactoza. Pentru ca aceasta sa fie absorbita de intestin si de organism, trebuie ca inainte sa fie separata in aceste doua zaharuri. Daca acest proces decurge fara probleme, glucoza si galactoza sunt absorbite de celulele care captusesc intestinul subtire. Enzima responsabila cu separarea lactozei este denumita lactaza, fiind localizata pe suprafata celulelor care captusesc intestinul subtire.

Intoleranta la lactoza este provocata de reducerea sau absenta activitatii lactazei (deficienta de lactaza), care duce astfel la o separare deficitara a glucozei si galactozei din lactoza. Este important de mentionat ca deficienta de lactaza nu este acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. In cazul deficientelor de lactaza usoare, este foarte probabil ca simptomele intolerantei la lactoza sa nu se manifeste, motiv pentru care diagnosticul de intoleranta la lactoza nu se pune decat dupa monitorizarea simtpomelor.

Care sunt cauzele intolerantei la lactoza?

Intoleranta la lactoza poate avea trei tipuri de cauze:

Congenitale

Poate surveni ca urmare a unei lipse congenitale a lactazei, provocata de o mutatie genetica. Aceasta cauza nu este foarte frecvent intalnita, iar in acest caz simptomele incep la scurt timp dupa nastere.

Secundare

Acest timp de deficienta de lactaza este provocata de anumite boli care afecteaza captuseala intestinului subtire si astfel celulele unde este localizata lactaza.

De crestere

Cea mai comuna cauza a deficientei de lactaza este scaderea cantitatii de enzima pe parcursul copilariei, care isi manifesta simptomele la varsta adulta si poarta denumirea de hipolactazie de tip adult. Aceasta scadere este influentata genetic , prevalenta variind in functie de rasa si varsta.

Citeste si:  Vitamina D nu ajuta decat la prevenirea unui singur tip de cancer

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

Cele mai comune simptome ale intolerantei la lactoza se manifesta la nivel gastrointestinal, printre acestea numarandu-se durerea abdominala, diareea, flatulenta. In unele cazuri, pacientii pot experimenta balonare si greata. Din nefericire aceste simptome pot fi provocate si de alte afectiuni gastrointestinale, motiv pentru care deficienta de lactaza sau intoleranta la lactoza pot fi dificil de diagnosticat.

Severitatea simptomelor difera de la caz la caz, un motiv pentru aceste diferente fiind acela ca oamenii variaza cantitatea de lactoza din dieta lor. Cu cat un pacient consuma mai multe alimente sau bauturi pe baza de lapte, cu atat mai frecvente si mai severe pot deveni simptomele. Un alt factor care influenteaza severitatea simptomelor intolerantei la lactoza, este gradul de reducere a activitatii lactazei.

Cum sunt diagnosticate deficienta de lactaza si intoleranta la lactoza?

Desi exista cateva maniere de diagnostic eficiente, multe persoane aleg, in mod eronat, sa se auto-diagnosticheze cu intoleranta la lactoza. Statisticile arata ca 20% dintre cei care cred ca sufera de intoleranta la lactoza, sunt perfect sanatosi, iar alti 20% dintre pacienti raman nediagnosticati.

Iata cateva maniere de diagnostic:

Dieta prin eliminare

Cea mai des folosita maniera de auto-diagnostic, dieta prin eliminare are si cateva puncte slabe. Principialul ar fi ca produsele pe baza de lapte intra si in compozitia altor alimente procesate, fapt ce duce la o eliminare nu tocmai riguroasa. In cazul persoanelor cu deficiente crescute de lactaza, chiar si ingerarea unor cantitati mici de lactoza pot duce la simptome severe. In plus, pacientii tind sa opetze pentru o perioada scurta de testare, neluand in calcul ca daca simptomele nu sunt severe sau nu apar zilnic, ar fi necesara o perioada mai lunga. Pentru a functiona, dieta prin eliminare trebuie stabilita si monitorizata de un specialist dietetician.

Citeste si:  Incertitudinea, cel mai mare factor de stres

Testul laptelui

Se refera la ingerarea unei cantitati de lapte imediat dupa trezire, pe stomacul gol. In urmatoarele 3-5 ore nu se consuma niciun alt aliment, apoi sunt monitorizate eventualele simptome. Este important ca laptele consumat in cadrul testului sa aiba o cantitate mica de grasime, pentru a evita posibilitatea ca doar cel grass a provoace simptomele. Din pacate, prin aceasta metoda nu poate fi eliminate diagnosticul de alergie la lapte, o afectiune complet diferita de intoleranta la lactoza. Alergia la lapte se manifesta insa, cu precadere, la bebelusi si copiii mici.

Testul hidrogenului

Testul hidrogenului este unul dintre cele mai la indemana si de incredere moduri de a diagnostica deficienta de lactaza si intolerenta la lactoza. In cadrul testului este ingerata o cantitate de 25 g de lactoza pura cu apa, pe stomacul gol. Daca persoana este intoleranta la lactoza, atunci lactoza nedigerata si absorbita in intestinul subtire ajunge in colon, unde bacteriile separa lactoza in glucoza si galactoza, producand hidrogen (sau gaz metan). Cantitati mici de hydrogen ajung in plamani si sunt eliminate prin respiratie. La fiecare 10-15 minute, timp de 3-5 ore de la ingerarea lactozei, se iau probe de respiratie si se analizeaza pentru a identifica prezenta hidrogenului.

Citeste si:  Psihanaliza legaturii: gelozia si excluderea in cuplu si familie

Testul glicemiei

Aceasta este cea mai consacrata metoda de diagnosticare a intolerantei la lactoza. Substanta este ingerata pe stomacul gol, apoi sunt recoltate o serie de probe de sange si sunt analizate pentru a fi identificat nivelul de glucoza. Daca acesta depaseste 25 mg/100 ml, atunci inseamna ca pacientul sufera de intoleranta la lactoza.

Testul aciditatii in scaun

Acest test se foloseste cu precadere la bebelusi si la copiii mici. Acestora li se administreaza pe cale orala o cantitate mica de lactoza. Sunt analizate cateva probe consecutive de scaun, pentru a se identifica nivelul de aciditate.

Care sunt sursele de lactoza din alimentatie?

Lactoza provine in mare parte din produse pe baza de lapte, insa aceasta poate fi gasita si in alte alimente procesate. Astfel, pacientii cu o deficienta de lactaza severa pot avea neplaceri si atunci cand consuma:

paine si alte preparate coapte
cereale pentru micul dejun procesate
fulgi de cartofi, supe instant
margarina
sosuri de salata
biscuit, prajituri

Si unele medicamente pot contine lactoza, aceasta fiind folosita ca baza pentru circa 26% dintre medicamente. Contraceptivele orale, spre exemplu, pot contine lactoza, la fel si unele medicamente anti-acide.

Cum se trateaza intoleranta la lactoza?

Principala forma de tratament a intolerantei la lactoza consta in schimbari ale dietei zilnice. In acest sens, produsele din lapte si branzeturile, pot fi inlocuite cu echivalentul lor pe baza de soia, spre exemplu. De asemenea, pacientii trebuie sa ia suplimente de calciu si vitamina D, pentru a contracara lipsa laptelui si branzeturilor din alimentatie.

Exista si posibilitatea administrarii de lactaza sub forma de tablet, menite sa echilibreze nivelul enzimei in organism.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.